Noutăți

Curiozități 11-03-2020 1644

Tradiții și obiceiuri la nuntă. Tu pentru care din ele optezi?

Tradiții și obiceiuri la nuntă. Tu pentru care din ele optezi?

Deși tot mai mic este numărul cuplurilor care optează pentru o nuntă tradițională, totuși practic la fiecare nuntă tinerii însurăței urmează măcar câteva dintre obiceiurile din moși strămoși. Noi îți prezentăm câteva dintre aceste tradiții, iar tu decizi pe care dintre ele le incluzi în programul nunții tale.

...

Fedeleșul sau petrecerea burlăcițelor/burlacilor

Obiceiul fedeleșului presupune o petrecere dată, de regulă, la casa miresei cu o seară sau două înaintea nunții. La această petrecere, de fedeleș, participă prietenii viitorilor miri precum și alți invitați. Astăzi viitorii miri au împrumutat acest obicei din alte țări și pregătesc „petrecerea burlăcițelor” și „petrecerea burlacilor”

... ...

Pețitul - Înțelegerea

Mirele merge însoțit fie de părinți, de rude, de oameni mai în vârstă, de prieteni sau de frații mai mari dacă nu are părinți la părinții fetei pentru a-i cere mâna. Dacă părinții fetei nu erau de acord, tinerii se întorceau acasă iar după un timp mergea cineva din familia băiatului pentru împăcare. Se duceau cu o sticlă de băutură și dacă se împăcau se cinsteau, dacă nu, se întorceau acasă.

...

Cererea-târguiala

Se cere fata în căsătorie. Masa se face la casa miresei unde sunt prezenți părinții fetei și ai băiatului și se fixează data nunții. Părinții fetei discută cu cei ai mirelui despre zestre, ziua nunții și în general detalii despre nuntă. Dacă fata pețită nu era de acord să se mărite cu băiatul respectiv motiva faptul că e prea tânără, că nu are zestrea pregătită sau că nu are destulă avere. Dacă se înțelegeau, petreceau cu toții. Se întocmește o foaie de zestre în care fiecare își trecea partea sa de zestre. Astăzi majoritatea mirilor fac nunta cu propriile economii.

...

Colacul de întâmpinare

Se alege un colac mare și dulce, în formă de pâine rotundă, din făină de grâu, împodobit cu împletituri și flori. Acesta este folosit pentru întâmpinarea nașilor de către miri și părinții lor.
În unele regiuni are loc și trecerea invitaților pe sub colac – mirii sau cavalerii de onoare și nașii țin deasupra ușii colacul formând un fel de boltă pe sub care trece fiecare invitat.

...

Bărbieritul mirelui

Împreună cu formația muzicală, vorniceii bărbieresc mirele. Acest obicei înseamnă transformarea băiatului în bărbat. Acest moment aduce veselie în casa mirelui. După acest moment mirele este urmat de cavalerii de onoare și alai, merg acasă la nași pentru a-i lua și a continua drumul spre mireasă.

... ...

Gătitul miresei

Acest obicei este realizat de nașa si domnișoarele de onoare.
Gătitul miresei constă în îmbrăcarea rochiei de mireasă și prinsul voalului de către nașa. Mirele aduce buchetul de flori miresei. Ea prinde cocardele nașului, nașei, mirelui, părinților , cavalerilor și domnișoarelor de onoare.

...

... ...

Călcatul pe picior

Se spune că primul dintre miri care va reuși să-si calce partenerul pe picior în timpul slujbei religioase atunci când se înconjoară masa în biserică, acela va conduce în căsnicie și va avea întotdeauna ultimul cuvânt de spus.

...

Furatul miresei

De unii miri anume acesta este cel mai așteptat și plin de umor moment al serii. Acest lucru este datorită sarcinilor pe care mirele trebuie să le îndeplinească pentru a răscumpăra mireasa. Astăzi se pot plăti grupuri pentru „furatul miresei „. Astfel mirele va scăpa ușor de sarcinile pe care i le-ar impune ceilalți prieteni sau rude care ar fura mireasa.

...

Sunt doar câteva dintre tradiții, iar celelalte, care probabil sunt mai puțin cunoscute, ți le prezentăm în articolul următor, deci fii pe fază căci urmează lucruri interesante. În cazul în care îți dorești ca aceste obiceiuri să capete un contur deosebit, atunci apelează la ansambluri de dans, care fac din aceste momente unele de-a dreptul speciale: ansamblurile de dansFluieraș”, Vatra neamului”, Joc basarabesc”, Trupa Succes”, Exclusive Dance”.

Sabi

Autor

Sabi Rafa

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!