Noutăți

Organizare Nuntă 22-08-2017 8572

Fotograful Irina Grabazei relatează ce ar schimba astăzi la nunta sa, dacă ar întoarce timpul. Vezi ce sfaturi oferă viitorilor miri

Fotograful Irina Grabazei relatează ce ar schimba astăzi la nunta sa, dacă ar întoarce timpul. Vezi ce sfaturi oferă viitorilor miri

Să nu ne înțelegeți greșit. Nunta noastră a fost suuuper tare! Ne-am distrat, am avut alături persoanele dragi și nu regretăm nimic dar dacă e să fim sinceri și dacă am avea ocazia acum, am schimba unele lucruri. 

...

Când ne-am logodit (de Revelion în 2011) am zis că vom programa nunta abia peste 2 ani pentru ca să putem “să o organizăm perfect”:) Cred că nu timpul de pregătire nu a fost suficient, dar alegerile pe care le-am făcut să zicem ca nu au fost cele mai “inspirate”. Pe atunci totuși aceste lucruri nu le-am văzut, defapt încă mult timp după nuntă:) Deci, dacă am face nuntă la toamnă, iată ce aș schimba:

Aș delega mai mult/angaja wedding planner

Pe atunci nici nu exista la noi acest concept, sau cel putin nu era atât de dezvoltat dar acum nici nu aș sta pe gânduri și aș apela la un wedding planner pentru ca în primul rând să economisesc timp. Îmi amintesc că am venit cu 3 săptămâni mai devreme la Chișinău doar ca să reușim să pregătim totul. Acum habar n-am ce făceam noi, dar ieșeam la 8 din casă și intram înapoi la 9, am dat jos ambii câte vreo 5kg pentru că nu aveam timp să mâncăm (de partea aceasta nu prea mă plâng, să fiu sinceră:)) ) și toată ziua era haos și alergătură prin oraș.

 ...

Dacă nu mi-aș permite un wedding planner aș apela mai mult la prieteni și rude să ma ajute. Nu le poți face chiar pe toate, este o muncă enoormă în pregătirea unui eveniment atât de mare, mai ales dacă nu ai experiență. Colegele mele de facultate râd și până acum de mine cum toata perioada de înainte de nuntă mă lăudam că “eu voi avea totul pregătit până la nuntă, mă voi culca la 10 și voi fi odihnită” Ahaaa:)) M-am culcat la 2 și în noaptea înainte de nuntă refăceam “harta meselor” și pregăteam decorul din curtea părinților de unde urma să vină mirele să “mă ia”. În al doilea rând un wedding planner bun are deja mai multă experiență și îți poate face recomandări utile dar la care nici nu te-ai fi gândit. Iar în al treilea rând în ziua nunții am putea sta ambii relaxați și să ne bucurăm de ziua noastră fără telefonul în mână pentru a coordona cu toți prestatorii.

 ...

Aș scurta lista de invitați de 4 ori

Și aș ajunge la cei 60 de invitați pe care i-am avut la petrecerea de botez a fetiței noastre ( la nuntă au fost 220). Când ai un număr atât de mare de invitați, automat nu poți să faci totul așa cum dorești tu. Trebuie să existe un compromis pentru ca “să îi împaci pe toți“. E neapărat să ai și hore ca să danseze toată lumea, să faci și tradiții pentru că altfel cum îi “distrezi pe toți?; să ai și dansatori ca să animeze lumea și uite așa iai o grămadă de decizii care nu ți se potrivesc, faci lucruri care nu te reprezintă și nici măcar nu le înțelegi rostul. Cred și am văzut cum mulți miri la fel ca și noi au făcut toate aceste tradiții doar pentru că “așa e obiceiul“ sau “așa vor părinții“. Și pe de o parte, nunta o faci și pentru părinți. Totuși la petrecerea micuței noastre au țopăit și părinții și rudele care credeai că nu le-ai fi văzut pe ringul de dans dacă nu era o hora:) Cumva bandul care a cântat live, a reușit să le transmită și lor energia astfel încât nimeni nu a stat la mese! Și dacă stau și mâ gândesc mai bine, dacă unii invitați doar stau la masă și poartă o discuție suuper interesantă cu cineva drag pe care poate nu l-a văzut demult, e chiar atât de rău? Fiecare invitat petrece timpul cum vrea el mai bine și nu este obligat la nimic! El nu trebuie să vină din obligație sau pentru a “întoarce datoria“. Nunta defapt este un moment foarte personal din viața fiecărui cuplu, de ce trebuie să ai persoane pe care le vezi prima și ultima oară?(Vedeți aici cum să scurtați lista de invitați)

...

Prima privire

Da, chiar ne-am dori acest moment să fie doar al nostru și să avem poze de la el. (Am scris un articol doar despre asta. Vezi aici)

 ...

4 speech-uri în loc de "Masa Mare"

Am fost recent la unele nunți care semănau enoorm de mult cu nunta noastră și mă gândeam la sărmanii invitați care stau la mese și ascultă toate acele urări care seamănă atât de mult între ele și se gândesc că ar mai țopăi un pic pe ringul de dans, doar că între timp s-au plictisit și se gândesc că la fel de bine ar fi putut sta acasă să doarmă pe pat decât pe masă. La nunțile moldovenilor și anume la acest moment neapărat cineva va vorbi despre politică, se va găsi o mătușă care va cânta singură la microfon (dedicație specială pentru miri), și să nu uităm că fiecare masă are dedicație specială la muzicanți și vor să cânte toaată piesa până se plictisește chiar și mirele și mireasa de tot acest moment care dureaza în medie O ORĂĂĂ!!!

... 

Iată de ce eu, aș înlocui acum această oră cu 10 minute de speech dar bine pregătit de către 4 persoane: tatăl mirelui, prietena cea mai bună a miresei, sora mirelui și mama miresei. Atât! Ceilalți pot să vină să ne felicite personal. Cred că oricum ar fi mai sinceri și mai liberi decât să o facă în public. Am avut recent o nuntă la care au vorbit doar 3 persoane. Au avut discursuri pregătite de acasă. Au plâns și ei, am plâns și noi. Atât de emoționante și frumos spuse. Acele 10 minute au dat o notă sensibilă serii iar noi ca și fotografi am avut ce să imortalizăm! Pe când la “masa mare“ nu obții poze de pus în ramă și nu e de mirare că unii fotografi de la noi nu fac poze la acest moment.

...

Nu aș face poze "la întâmpinarea oaspeților"

Și mai ales nu aș chinui și nașii la acest moment. Am avut noroc că am întârziat la propria nunta:) și mulți deja ne așteptau astfel încât nu a durat mai mult de jumatate de oră dar oricum a fost obositor. Totuși având puțini invitați aș opta să fac poze spontane. În schimb țin foarte mult la pozele cu părinții, nașii și prietenii apropiați și aș programa 15 minute după cununia religioasă/civilă în care fac aceste poze de grup. Ele vor fi portrete tipice fără creativitate,etc. Poze simple de grup pe care le pui în ramă:) Neapărat aș opta pentru Cabina Foto sau Oglindă Magică pentru că să mă asigur că fiecare invitat pleacă cu o poză acasă de la nunta mea și s-ar putea chiar să o găsesc la ei pe frigider data viitoare când le fac o vizită (am avut Cabina Foto la petrecerea de botez și credeti-mă aproape toți au așa poze).

 ...

O nuntă în aer liber

Undeva în afara orașului, cu multă verdeată, copii care să alerge peste tot, cu open bar și limonade răcoritoare. Preferabil și piscină ca să ne răcorim după ce tăiem tortul:))

 ...

Aș face mai multe poze

Fotograful nostru a fost Mi-Nu-Nat, nu regret deloc această decizie! Poate ar fi fost o investiție bună să luam și un al doilea fotograf pentru că o persoană nu poate fi în 2 locuri odată. Mi-aș fi dorit mai multe poze și să fi dedicat noi mai mult timp pentru pozele de familie. Deasemenea aș face o listă cu anumite poze pe care mi le doresc și i-aș da-o fotografului la ultima întâlnire înainte de nuntă. (Una asemănătoare am făcut recent, o puteti descărca gratuit de pe prima pagină a site-ului).

... 

Gândire "out-of-the-box"

Aș căuta cum se fac nunțile din afară pentru că asta se va face la noi în 3-4 ani. Bloguri de nuntă, reviste, grupuri, Pinterest toate sunt o sursă bună de inspirație.

 ...

Notă: Această postare nu este despre cum ar trebui să faceți voi la nunta voastră, ci despre ce regretăm noi că am făcut. După 4 ani, privind acum în urmă, asta am schimba. Oricum noi ne-am distrat și ne-am bucurat de acea zi. În noaptea dinaintea nunții țin minte că m-am culcat cu gândul că deja nu mai pot schimba nimic și că nu voi lăsa nimic să mă streseze sau să mă indispună și acesta e unicul sfat pe care vi-l putem da. Pur și simplu bucurați-vă de acea zi! Indiferent de ce ar merge prost sau nu așa cum v-ați programat. 

Articol scris de: Irina Grabazei

Pozele din articol: Dima Viper

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!