Noutăți

Organizare Nuntă 19-04-2016 42404

Top 12 tradiții de nuntă din Republica Moldova pe care ar trebui neapărat să le cunoști!

Top 12 tradiții de nuntă din Republica Moldova pe care ar trebui neapărat să le cunoști!

fotograf-profesionist-511

Foto: Image Studio 

Tradițiile dau culoare vieții și asigură totodată continuitatea datinilor străvechi. 

Este adevărat că deseori ni se par perimate și poate neînsemnate, însă au un rol bine determinat în a ne defini apartenența la o anumită cultură sau neam. Nunta este probabil cel mai bogat eveniment în tradiții din viața unui om, neexistând momente din cadrul acesteia care să nu aibă o amplă istorie în spate. Iată câteva dintre acestea și te lăsăm pe tine să le alegi pe cele pe care le vei adapta la nunta ta: 

... 1. Pețitul

Tânărul, împreună cu tatăl sau cu câțiva prieteni, merge s-o ceară pe aleasa lui direct de la părinții ei. Pentru acest eveniment, familia miresei se pregătește cu un ospăț. Deși hotărârea de a face nunta este, de obicei luată dinainte, pețitul este o formalitate prielnică pentru ca cele două familii să petreacă mai mult timp împreună. 

Foto-nunti-4

 

Foto-nunti-11

Foto: Image Studio 

... 2. Bărbieritul mirelui.

Împreună cu lăutarii, cavalerii de onoare au menirea prin acest obicei, să dea de înțeles transformarea băiatului în bărbat. Astăzi, desigur, mirele fiind deja bărbierit, însă acest moment aduce veselia în casa mirelui. Acesta, urmat de cavalerii de onoare și alai, merg la casa nașilor pentru a-i lua și a continua spre mireasă. 

1000-05cfebf7e7dba50c3f12218d68e4d8c9

Foto: Alex Iordache Photography 

caterina

Foto: Caterina Corovina 

house of frame

Foto: House Of Frame 

1000-82d4af3a517600fce530de0ed515f90f

Foto: Alex Iordache Photograph

... 3. Îmbrăcatul miresei

Nașa, mama miresei și domnișoarele de onoare o ajută pe mireasă să se gătească. La sfârșit, nașa îi leagă voalul și coronița. Se desfășoară în același timp cu bărbieritul mirelui și simbolizează pregătirea fetei pentru nuntă. În vechime la acest ritual puteau lua parte mai multă lume din partea miresei. Cum gătitul era destul de laborios (se foloseau cele mai bune haine, se făceau împletituri complicate ale părului), fetele fredonau cântece cu tema despărțirii… "Ia-ți mireasa ziua bună" și altele.  Mirele vine să ia mireasa, dăruindu-i buchetul de mireasă. Mireasa le va prinde cocardele nașului, nașei și mirelui, iar domnișoarele de onoare vor fi cele care vor continua cu împărțitul cocardelor. 

18649

Foto: Crigan Art Studio 

21129

Foto: Ceremonie Perfectă 

house oh frame

Foto: House Of Frame 

caterina 1

Foto: Caterina Corovina

ceremonie.md2

Foto: Ceremonie.md 

Foto-nunti-12

Foto: Image Studio 

... 4. Buchetul miresei

În vremuri străvechi aproape orice putea fi considerat ca fiind prevestitor de rele. De aceea miresele foloseau plante, cunoscute pentru protecția pe care o puteau asigura împotriva relelor. Ele erau prinse pe îmbrăcămintea miresei, din cap până la picioare. Mai târziu, plantele au început să fie înlocuite cu flori, doar din simț estetic, și să se mute de pe vestminte pe buchetul de mireasă. Astăzi miresele acordă o mare atenție alegerii buchetului, asortându-se cu costumul mirelui, sau tematica nunții. 

19556

Foto: eMotion Studio

 

house

Foto: House Of Frame 

1469

Foto: Wedart.md 

... 5.  Unirea mâinilor drepte

Această datină străveche simbolizează putere, resurse și scop. Unirea mâinilor drepte a mirilor înseamnă că cei doi se pot baza unul pe celălalt și pe resursele pe care fiecare le-a adus în căsătorie. În plus, acest obicei reprezintă uniunea a două vieți într-una singură.

 

heis2

 

helis

Foto: www.helis.md 

... 6. Aruncarea cu grâu și orez   

Aruncarea cu grâu și orez reprezintă o tradiție de nuntă care, în ultima vreme, pare să fie înlocuită cu aruncarea de confetti multicolore la ieșirea din biserică și de la starea civilă. Acest obicei își are originea într-un străvechi ritual păgân care constă în aruncarea de semințe peste tinerii căsătoriți în ziua nunții, semințe a căror forță și mai ales fertilitate le-ar fi fost transmise prin acest gest simbolic. Astfel, prin transfer, nunta devine una binecuvântată și fertilă. Varianta confetti-lor pierde din conotațiile ritului, efectul vizual însă nu poate fi neglijat. În zilele noastre există și varianta aruncării de petale de flori, gest al cărui simbolism este supraîncărcat cu simbolismul florilor ale căror petale sunt alese. De asemenea, gestul aruncării "alungă spiritele rele" din calea mirelui și a miresei, netezindu-le astfel drumul pe care au ales să pășească împreună.

caterina corovina

Foto: Caterina Corovina 

Foto-nunti-35

Foto: Image Studio

TC-42

Foto: www.helis.md 

1000-baab6d53b8a22944dd6df588b491ae77

 

1000-43ed6aa5c66a39239777d05b49f3f6bd

Foto: Alex Iordache Photography 

... 7. Colacul miresei

Colacul miresei este un obicei devenit simbol la nunțile moldovenești. Mirii trag de colac, rupându-l în două. Secvența exprimă: rodnicie și bun augur pentru noua familie, dar și pentru fiecare nuntaș, deoarece de tot ceea ce se atinge mireasa purifică și devine purtător de noroc, belșug și fericire.

 

helis.md1

 

helis.md5

 

foto fine

Foto: Foto-fine 

... 8. Furatul miresei

Poporul român este un popor vesel și uneori pus pe șotii. Se presupune că mirele nu trebuie să aibă ochi decât pentru mireasa lui, dar unii glumeți profită de neatenția mirelui și fură mireasa. El este dator să o caute sau să o răscumpere. În unele zone, răpitorii au datoria de a nu lăsa mireasa pe jos, ea trebuie purtată numai în brațe. În alte zone, se consideră că dacă mireasa a fost furată până la ora 24.00 datoria o va plăti nașul, dacă a fost furata după 24.00 mirele este cel care va plăti. De multe ori, spre hazul invitaților, mirele este pus să îndeplinească anumite sarcini. 

furatul-miresei

 

furatul m

Foto: www.byclaudiuungureanu.ro 

... 9. Spălatul mainilor la nași

Este un ritual vechi, neschimbat de secole. Se aduce un bol cu apă în care se presoară petale de trandafir, un ulcior cu apă curată și un prosop. 

Mirele toarnă apa pe mâinile nașilor, iar mireasa le șterge mâinile. Acest lucru se face întrucât mirii urmează să închine nașilor,  - părinții spirituali, colacii și darurile. Astfel mâinile nașilor ar trebui să fie curate pentru ca pâinea, considerată simbol al vieții, purității și prospețimii, urmează a fi primită doar cu mâinile curate. 

www.helis.md

 

www.helis.md

Foto: www.helis.md 

... 10. Aruncatul buchetului

A devenit o tradiție îndrăgită la nunțile noastre ca mireasa să cheme pe ring toate fetele nemăritate urmând ca stând cu spatele către acestea, să le arunce buchetul peste cap.  Cea care îl va prinde, se spune că se va mărita în curând. 

alex iordache

 

alex iordache1

 

2000-0414c9d07efb788a2d595a5a92adf36b

 

2000-5af2d0c7a8d1ea7c1351d772aec71077

Foto: Alex Iordache Photograph

... 11. Dezbrăcatul miresei

Scoaterea voalului cade în îndatoririle nașei, care va înlocui voalul cu o eșarfă, batic sau basma, aceasta semnificând trecerea miresei de la fată la femeie măritată. Voalul va fi prins în părul unei fete nemăritate, de cele mai multe ori cea care a prins și buchetul. Acesta pe vremurile când părinții aranjau nunta, era scos abia după cununia religioasă, când cei doi deveneau în fața lui Dumnezeu, soț și soție.

 

helis5

 

www.helis.md

Foto: www.helis.md

21258

Foto: White Studio 

... 12. Tortul miresei

Romanii aveau obiceiul ca la sfârșitul ceremoniei de căsătorie să rupă o pâine deasupra capului miresei, iar numărul firimiturilor indică câți copii va avea noul cuplu. Invitații culegeau aceste firimituri și le păstrau pentru noroc. Cu timpul, prin rafinament, pâinea a fost înlocuită cu prăjituri și mai târziu cu tortul miresei.

 

helis.md

Foto: www.helis.md 

2000-28e8fbf97222e75b0d1a47980c08cc10

Foto: Alex Iordache Photography

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!