Noutăți

Cuplu și sex 29-10-2021 949

Abuzul emoțional într-o relație. Tot ce trebuie să știi. Interviu cu psihologul Maxim Orîndaș

Abuzul emoțional într-o relație. Tot ce trebuie să știi. Interviu cu psihologul Maxim Orîndaș

Abuzul emoțional este o problemă des întâlnită în relațiile interumane și după cum urmează să aflați din acest articol situația s-a agravat și mai mult în timp de pandemie. Pentru a viza acest subiect am apelat la ajutorul lui Maxim Orîndaș - psiholog cu studii superioare în psihologie și cu formare profesională în Terapia Cognitiv Comportamentală (TCC), acreditat de Colegiul Psihologilor din România.

...

Dacă simți nevoia pentru o consultație online, te poți adresa chiar acum psihologului Maxim Orîndaș. Mai jos găsiți datele de contact.

Facebook Maxim Orîndaș

Instagram Maxim Orîndaș

Interviul pe care îl aveți în față vă oferă oportunitatea de a afla cum se manifestă abuzul emoțional într-o relație de cuplu, cum te poți proteja de o persoană abuzivă și multe alte detalii care te vor ajuta să eviți o persoană toxică și să recunoști semnele că o persoană suferă din cauza unui abuzator.

 

 

Ce înseamnă abuzul emoțional într-o relație și când ne putem da seama că avem în față un abuzator?

Abuzul emoțional presupune participarea a cel puțin doi oameni, în care unul manifestă un comportament abuziv din punct de vedere psihologic, care poate să-l aducă pe celălalt la stări depresive, anxietăți severe, tulburări de stres post- traumatic (PTSD) și uneori chiar la gânduri sau comportamente suicidare.

Abuzatorul de obicei tinde să planteze în jertfa sa semințe de neîncredere în sine și în viitor. Iar pentru a ne da seama mai bine că avem în fața noastră un abuzator, am putea crea o listă întreagă de comportamente specifice, cum ar fi:

 • manifestă agresivitate verbală;
 • este emoțional rece;
 • te ignoră cu și fără motiv;
 • te șantajează;
 • te umilește fie prin vorbe sarcastice, fie prin ironie sau te compară cu alții;
 • te provoacă să simți gelozie;
 • nu îți satisface nevoile emoționale, chiar le neglijează;
 • te controlează, te face să te simți mereu tensionat/ă, fapt ce duce la anxietate;
 • te ”pedepsește” prin tăcere, se comportă rece;
 • te face să simți emoții disfuncționale, precum:

 

Anxietatea - atunci când te face să simți nesiguranță în prezent și viitor. Foarte  des poți auzi: ”Tu fără mine n-o să te descurci!”;

Rușinea - te face să crezi mereu că ești un eșec;

Depresia - te devalorizează și mereu îți zice: ”Tu mai bun/ă ca mine nu vei găsi!”;

Vina - te face să simți că tu ești cel/cea care greșește mereu;

Te izolează de restul lumii. La începutul relației acest fapt poate suna romantic - ”că tu ești doar a mea/al meu și nu te dau nimănui!”, însă izolarea duce la pierderea contactelor sociale, respectiv la apariția depresiei și anxietății.

 

Ce ne spun statisticile din Moldova despre acest subiect? Credeți că avem o situație critică? Cine sunt mai mult abuzați femeile sau bărbații?

Conform ”Raportului pentru anul 2020 cu privire la violența în familie și violența față de femei” al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pe parcursul anului 2020 în sfera relațiilor familiale au fost comise 866 infracțiuni, printre care 23 omoruri, 811 infracțiuni ce vizează violența în familie, 30 violuri. Este de menționat că potrivit alin. (1) lit b) art. 201 al Codului Penal (violența psihologică și anume izolare, intimidare în scop de impunere a voinței sau a controlului personal asupra victimei) au fost înregistrate 18 cazuri și 1 caz de violență exprimată prin privarea victimei de mijloace economice, inclusiv lipsirea de mijloace de existență primară, neglijare.

Datele aceluiași raport ne arată că femeile sunt cel mai mult abuzate, astfel după aspectul contravențional al fenomenului de violență în familie, victime au devenit 1411 femei și 64 bărbați.

 În general, prezența unor astfel de cazuri, deja e o situație critică, dar dacă mai analizăm cifrele, care din păcate, pe timp de pandemie au crescut considerabil, ne dăm seama că foarte mulți trăiesc în  acest calvar al abuzului.

 

Care sunt formele abuzului emoțional într-un cuplu?

Nu toate abuzurile emoționale implică strigăte sau critici. Formele mai frecvente sunt „dezactivarea” (un partener distras sau preocupat) sau „blocarea” (un partener care refuză să accepte perspectiva altcuiva).

Alte forme includ „gaslighting” (atunci când abuzatorul încearcă (în mod conștient sau nu) să inducă cuiva un sentiment de nesiguranță față de propriile percepții, reacții, amintiri sau credințe astfel încât victima să creadă nu doar că se înșală, ci că este complet desprinsă de realitate, atât de nefondat încât să se califice ca nebună) sau pur și simplu nu vorbește deloc.

O altă formă al abuzului emoțional e atunci când partenerul abuzator este dezangajat și-ți spune: „Fă ce vrei, lasă-mă în pace!”.

 

De ce multe dintre persoane aleg să rămână într-o relație toxică alături de un abuzator?

Probabil răspunsul la această întrebare îl putem găsi și în datele statistice, care arată, că cele mai vulnerabile în astfel de situații sunt femeile din mediul rural, femeile cu un nivel scăzut de studii sau cele șomere. Și în majoritatea cazurilor, acestea nu au de ales, întrucât depind, în primul rând, financiar de partenerul său. Iar dacă în relație mai sunt și copii, atunci frica pentru viitorul acestora, la fel le determină să rămână în astfel de relație toxică. 

Însă există și situații, în care femeia este independentă financiar, are alternative și susținere din partea celor apropiați, dar ea oricum rămâne într-o astfel de relație. Aici deja e vorba de stilul său de gândire, comportamente învățate sau traume psihologice din copilărie.

 

Poate fi schimbat un abuzator?

Dacă e vorba de inițiativa proprie al abuzatorului, atunci da. Dacă peresoana care abuzează, nu își dă seama de comportamentul său, dar aflând că el/ea rănește partenerul și își dorește să schimbe situația, atunci sunt șanse bune de schimbare ale acestui comportament disfuncțional. Însă astfel de cazuri, din păcate, sunt foarte puține.

 

De ce unii oameni devin abuzivi? Există și vina jertfei?

Sunt așa mituri, că jertfa avea șanse să plece și dacă n-a făcut-o, atunci ea e de vină. Din păcate nu cunoaștem toate circumstanțele care au provocat o astfel de atmosferă în cuplu.

 De cele mai multe ori unii devin abuzatori din cauza traumelor proprii din copilărie. Alți factori, ar fi:

 • imitarea unui comportament învățat/ văzut în familie;
 • prezența unei tulburări de personalitate (narcisică, antisocială, borderline, histrionică ș.a.);
 • frica excesivă.

 

Cum te poți proteja de abuzul emoțional și de manipulări?

Cel mai bine e să studiezi cum funcționează manipularea. Cunoscând tehnicile de manipulare, ți-ai da seama mai ușor dacă are loc un abuz asupra ta și cum poți să-i faci față, este exact ca în renumita frază “un om informat este un om puternic”

Te mai poți proteja cunoscându-ți hotarele personale: să știi cum ai dori să se comporte cu tine; ce permiți și ce nu permiți partenerului în raport cu tine; ce vei face dacă ți se vor încălca aceste hotare.

Un alt aspect ar fi simpla comunicare cu partenerul, pentru că nu mereu partenerii cu astfel de comportament își dau seama că rănesc.

 

Cum ne dăm seama că o persoană din anturajul nostru este supusă abuzului emoțional? Cum o putem ajuta?

Dacă în cazul abuzului fizic ne putem da seama mai ușor, că o persoană este supusă unui astfel de “tratament”, în cel emoțional e mai dificil, întrucât se poate masca sub fraze precum: “la mine totul e bine!”; “ne mai certăm așa câteodată, dar cine nu se ceartă?”; “sunt trist/ă, probabil din cauza timpului de-afară…”.

Dar totuși sunt câteva semne, care ne-ar da de bănuit, că o persoană este supusă abuzului emoțional:

 • se simte tristă, fără valoare, neiubită;
 • are stima de sine scăzută;
 • simte frică;
 • nu are încredere în persoanele din jurul său;
 • prezintă agresivitate în relații cu ceilalți.

Ajutorul pe care-l poți oferi unei persoane, care este supusă abuzului emoțional, dar și oricărui alt tip de abuz, constă în a-i spune, cel puțin, că ești aproape și că ești disponibil să ajuți. Să oferi compasiune, acceptare și validare a emoțiilor sale. S-o informezi despre consecințele unui astfel de comportament din partea partenerului său.

Dragă cititor, dacă ești victima unui abuz emoțional nu ezita nicio clipă să apelezi după ajutor! Să pleci de la un abuzator e dificil, dar să pleci dintr-o astfel de relație toxică ar fi cel mai sănătos lucru pentru tine.

Dacă ești victima violenței domestice apelează la Serviciul linia firbinte în caz de violență domestică: 022 234 800

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!