Noutăți

Curiozități 10-07-2019 862

VOX: Denunțuri nupțiale din popor

VOX: Denunțuri nupțiale din popor

Îmi plac mult oamenii cu imaginație.

Poți presupune, așadar, ce fascinație mă încearcă atunci când văd oameni care au puterea să-și imagineze că, în momentul în care claxonează pe străzi și, respectiv, pe sub balcoanele oamenilor, cu tot cârdul matrimonial, li se urează casă de piatră.

Cu siguranță li se urează multe alte lucruri de piatră, de la chestii renale până la cavouri, dar casă – foarte rar sau deloc.

Locuind în zona Dendrariului, asta e una dintre marile mele urgii de weekend.

În general, și singurătatea îmi place mult... dar aici chiar nu voiam să fiu singurul nemulțumit, așa că am pus-o de-un sondaj pe Facebook.

Brusc, n-am mai fost singur.

Întrebarea era următoarea:

Ce te enervează sau te irită, sau nu-ți place cel mai mult, în calitate de invitat, la o nuntă?

Diana: Toasturile de tip "de la noi mai puțin, de la Dumnezeu mai mult", şi toate la fel.

Igor: Tradiţiile care nu mai sunt actuale astăzi (dezbrăcatul și îmbrăcatul miresei, furatul miresei, etc), muzica, beţivania şi ostentația tradiţjonal-naţională

Tatiana: Că nu poti savura un vin bun la masă, discutând cu mesenii. Vinul e cald și muzica e prea tare, mesenii prea departe, nici să dai noroc nu poți...

Oxana: Când nuntașii se iau la pumni.

Patricia: Că nu se merge pe imaginație și pe ceea ce-și dorește cuplul, dar pe aceleași tradiții, devenite butaforice și banale. Că, în loc să fie motiv de a celebra o zi extrem de importantă, se face mare tam-tam, cu coafuri și ținute fel de fel. Și, evident, pentru că, se cheamă oamenii pentru a pune bani pe masă, o sumă deloc mică de obicei, nu pur și simplu pentru a-ți fi alături. Asta creează deseori o senzație că ești obligat și îndatorat să mergi la un eveniment la care știi din start cine, ce și cum va fi.

Irena: Moderatorul care își schimbă ținutele mai ceva ca nașa mare, concursurile spargerea baloanelor cu fundul, introducerea creionului în sticlă (creionul este legat de talie cu o ață și sticla e la spate) de obicei făcând asta nașul și mirele. Vorba multă și lipsită de sens a moderatorului.

Sorin: Insistența bețivilor de a ciocni și bea cu ei.

Mariana: Dezbrăcatul miresei și tristețea pieselor muzicale, de parcă se termină viața bietei fete. De ce nu există și dezbrăcatul mirelui? El tot poate purta sorț și tot poate găti.
Ah, și pusul banilor pe masă. Mai degrabă ofer cărți ori bilete la teatru. Petrecerea nunții trebuie să fie modul în care îți împărtășești bucuria și fericirea ta cu oamenii dragi, nu aștepți și numeri de la fiecare cât ai primit ca să știi cu cine te întreții pe mai departe, fiind mai profitabil...

Irinca: Când nu reușesc să mănânc totul din farfurie și chelnerul deja îmi ia mâncarea cât dansez. În plus, însăși nunta ca ritual mă deranjează. Preconceptia că această sărbătoare este făcută pentru oaspeți, duce la cheltuieli absurde și opulență pe care nu toți și le permit în zilele ordinare, dar pentru care intră în datorii uriașe pentru a demostra lumii că „și ei pot".

Biatricia: Că mireasa nu știe jumate din invitați, iar mirelele cealaltă jumătate.

Mihaiela:- Numărul prea mare de invitați;
                   - Risipa de flori care pe urmă se aruncă;
                   - Risipa de mâncare pe mesele moldovenești;
                  -  Lipsa de punctualitate a invitaților: zici la cinci și toți vin la opt.

Ecaterina: 1. Concursuri aiurite;
                       2. Când se insistă sa particip eu la concursuri aiurite;
                       3. Când ești domnișoară de onoare, iar nuntașii amețiți decid să te fure pe tine în locul  miresei și ești nevoită să fugi în jurul restaurantului pe tocuri de 14 cm;
                       4. Când cineva, din greșeală, toarnă peste tine un pahar de vin, și ești nevoită să stai "murată" toată nunta;
                       5. Când nu apuci să prinzi buchetul miresei și ești nevoită să-l obții cu forța;
                       6. Când nunta încă n-a început, dar gașca ta deja a reușit să se îmbete.

Augustina: Cand mă roagă miresele sau moderatorii de nunți să trec la grămadă cu alte fete la prins buchetul. Parcă nu le vine a crede că nu toate fetele vor măritate.

Vica: Chiuitul. Parcă suntem în epoca de piatră. Deși...

Victor: Faptul că sunt invitat.

Diana S: Masa, obiceiurile, decorul, invitații - sunt o groază de momente imposibil să placă tuturor, dar, chiar dacă mirii și-ar fi dorit altceva, asta au ales. Ei aleg să facă nunta visurilor lor sau nunta visurilor părinților. Ei aleg să cheltuiască mult sau puțin, să organizeze singuri sau cu cineva și să respecte sau nu obiceiurile. Și pentru unii, chiar contează părerea altora mai mult decât propria idee... Dar cred că e important să fie sinceri cu ei înșiși și să-și asume deciziile, apoi să se bucure de ele. Mă irită enorm când îi văd pe miri supărați, îngrijorați, stresați. Și totuși, există un lucru mai rău - miri care nu se iubesc. Nimic, absolut nimic din petrecerea aia nu ar putea întrece așa o situație.

Dina: Umblatul după bani de la masă la masă.

Diana P: Masa mare, cel mai penibil și deranjant moment al sărbătorii! Eu încerc să mă strecor afară până a începe această etapă... Prefer să felicit mirii în privat, cu sinceritate și drag, nu pentru audiență. Până la dezbrăcatul miresei nici nu-mi amintesc să fi rezistat vreodată (doar în copilărie).

Mara: Tradițiile irelevante și prostești oarecum, organizate doar de dragul rudelor în etate. Dusul pe la biserică al mirilor, fiind necredincioși (mulți), doar ca să nu vorbească lumea...

Olesea: Îmi pare că tot mă irită... strânsul banilor, două sute de mii de oameni din care probabil nici pe jumate nu-i cunosc nici mirii, dar mai ales invitații, toasturile, rochiile de nănășele, coafurile desuete, în genere spectacolul de dragul altora.

Doru:  Muzicanții care nu vor să cânte;
               Moderator plictisitor și fals cu texte pompoase și foarte oficiale;
               Invitații care nu dansează;
               Mâncarea in exces;
               Tradiții inventate.

Corina: Alți invitați care reușesc să critice absolut orice: „Ce, asta-i sală? Ce, asta-i rochie? Ce, ăsta-i mire?”

Alexandru: Faza cu nunțile chiar e nasoală de tot, nuntașii singuri își fac probleme cu cheltuieli, și atunci invitaților trebuie să le pese de problemele altora? În plus, din timp se cunoaște suma minimă de acces. Consider că nu e bine deloc. Chiar e o afacere.

... Mică statistică neinsinuantă și care invită la speculații:

  • Din totalul de 24 de făpturi respondente, 5 sunt băieți și 19 sunt fete.
  • Posibile piste pentru speculații:
  • Fetele sunt mai sensibile la izul matrimonial;
  • Fetele sunt mai critice;
  • O, Cerule, cât de irelevante sunt cifrele!
  •  Fii liber să completezi.

... Top nemulțumiri:

  • Bani – 5 mențiuni;
  • Tradiții – 4 mențiuni;
  • Moderator – 3 mențiuni;
  • Toasturi – 2 mențiuni.

... Lumea s-a arătat foarte receptivă când a fost invitată să critice.

Autor: Cătălin Ungureanu

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!