Meniu
Noutăți
Interviu: Andreea Stör - floristul care transformă orice eveniment în poveste. Află tendințele și secretele unui buchet de mireasă perfect

Sezonul nunților este în toi. Buchetul de mireasă este mai mult decât un accesoriu, întrucât acesta oglindește personalitatea celei care îl poartă în cea mai importantă zi - ziua nunții. Buchetul merită și necesită o atenție specială, atât din partea celei care îl va purta, dar și din partea celor care îl creează. Totodată în trend este și amenajarea sălii cu flori vii.
Pentru a afla care sunt tendințele de anul acesta în materie de decor și floristică, dar și ce flori preferă miresele, echipa Marry.md a cerut sfatul specialistului, am discutat cu floristul Andreea Stör.
Floristiq ART este prima şcoală națională și internaţională de design floral din Romania, cu sediul în frumosul Cluj Napoca şi oferim cursuri de design floral pentru toate categoriile de florişti experimentaţi sau amatori. Ne adresăm tuturor celor care vor să îşi deschidă o afacere cu flori şi vor să acumuleze cunoştinţe solide în domeniu dar şi celor care au deja experienţă, însă au nevoie de o validare a cunoştinţelor şi practicilor lor. Lucrăm cu cei mai buni profesori de design floral, cursurile noastre desfăşurându-se la standarde internaţionale.
Andreea Stör este profesor internațional de floristică și fondator Floristiq Art, cu peste 10 ani de experiență în floristică. Scopul ei este să educe floriștii să își dezvolte pasiunea într-o carieră și o afacere cu flori de succes, oferindu-le inspirații și soluții, pe care le pot aplica zilnic. Andreea a lucrat alături de nume importante din domeniul floristicii precum: Tomas de Bruyne, Gregor Lersch, Rosa Valls, Lana Bates, Lucinda Van Der Ploeg și mulți alții.
- Ce trebuie să știe o mireasă când își alege buchetul sau totuși, e mai bine să apeleze la un specialist în domeniu?
Buchetul de mireasă este o întruchipare a personalității viitoarei mirese și este nevoie de un florist care să știe să transmită prin flori tot ceea ce e mai frumos în orice femeie care urmează să fie mireasă. Modelul cel mai potrivit și varietatea florilor recomand să le aleagă împreună cu floristul. Florile, bineînțeles, știm cu toții sunt sezoniere și stilurile de buchete de mireasă sunt foarte multe, de aceea este foarte important să aleagă împreună cu floristul, bineînțeles, începând de la ceva care miresei îi place, ceva care este potrivit pentru ea. Este important să își aleagă un florist în care să aibă încredere. În general floriștii care inspiră încredere, chiar vor reuși să tranforme visul nunții în realitate. Este important să aibă experiență, să fie educat, să poată într-adevăr să facă florile să reziste și să transpună visele miresei în realitate.
- Care sunt tendințele în acest sezon și care sunt culorile predominante în buchetul de mireasă?
Buchetele monocromatice în tonuri de cafea cu lapte sau culoarea untului, sau culoarea șampaniei până la ciocolatiu acompaniat de piersică, apoi roșul fructelor de pădure, acel roșu pe care-l regăsim în rujurile de pe podiumurile de modă 2017, bineîțeles, pot fi o sursă de inspirație pentru buchetele mireselor tomnatice. Recomand aici varietăți de culori cu tonuri de roșu zmeură, roșu burgund, roșul coacăzei, un roșu închis. Tot în partea aceasta de cromatică, griul, gri pe gri este o altă gamă iubită de miresele avangardiste, mail ales. Putem propune, bineînțeles, flori precum Ammy majus, Astrantia, Senecio maritima, toate felurile de eucalipt, Brunia, Tillandsia, suculente și toate aceste varietăți care sunt de plante și de flori pe tonuri de gri, putem să adăugăm câteva flori de un alb imaculat și uite că în felul acesta putem obține un buchet de mireasă extravagant.
Iar la final, bineînțeles, verdele – culoarea anului, pentru că este dată de Institutul de Culoare Pantone 2017, o putem implementa atât în buchetul de mireasă, cât și în restul decorațiunilor florale, atât în ideea de cromatică, cât și în ideea de concept cumva, un concept organic, un concept ecologic, proaspăt, fresh, pentru că culoarea aceasta verde a anului o putem aplica mai multe decât cromatic.
- Ce elemente florale utilizati cel mai des pentru a crea buchetul?
Stilurile de buchete de mireasă pe care eu le propun personal sunt buchete pe structură, nu doar florile simple adunate într-o legătură, cât și alte elemente pe care eu le folosesc lângă flori, crengi, frunze și alte elemente naturale, dar și hârtie, lână, tot felul de alte elemente neconvenționale pe care putem să le punem în buchetele de mireasă și să ajungem la forme interesante la stiluri diferite, la elemente decorative care transpun, precum spuneam, personalitatea și stilul nunții.
Florile pe care le aleg eu, cum spuneam mai devreme, sunt alese în funcție de personalitatea miresei . Orice fel de floare poate fi potrivită și încadrată în orice stil de buchet de mireasă armonios.
- Dar pentru a amenaja sala de evenimente, pentru care flori optați?
Dacă stilul sălii este un stil glamour, bineînțeles că, găsim flori precum trandafirii, bujori, tot ce înseamnă flori exotice, orhidee, tot ce înseamnă flori parfumate, frezii, inclusiv și zona aceasta de lisiantus, eustoma, sunt flori pe care le putem implementa foarte bine, pentru că te duc în ideea de glamour, de romantic. Dacă mergem pe un stil Boho, Vintage, stil Rustic, acolo este nevoie de plante, elemente și flori care traduc de fapt acest stil în realitate: și aici, bineînțeles, de la crengi, mușchi, scoarță, elemente naturale, scoarță de copac, felii din scoarță de copac, până la dalii, dacă este vorba de toamnă sau sezonul mai rece putem găsi ranunculus, putem găsi flori de primăvară, depinde exact de sezonul în care ne adresăm și în care realizăm acele aranjamente.
Astfel de flori putem să le transpunem atât în buchete, cât și în aranjamente, trebuie să existe între buchet și aranjament o sinergie, o unitate, un concept unitar, și, bineînțeles, legate toate de personalitatea miresei și a mirelui, fiindcă este totuși nunta ambelor persoane și atunci eu recomand întotdeauna în discuția pe care o avem cu mireasa, în discuția floristului pe care o are cu mireasa să ia cât mi multe detalii depre personalitatea miresei. Dacă este o mireasă extrem de jucăușă, volubilă, extrovertită, efervescentă putem transpune nunta în culori de fucsia, oranj, galben, portocaliu, care să te ducă în ideea de efervescență, jucăușenie, ș.m.d., iar dacă este o persoană mai introvertită, o persoană calmă, caldă, suavă, bineînțeles că putem să folosim nuanțe de alb, piersică, roz, rozuri candide, care să traspună, de fapt, calitatea feminină a miresei respective.
- Ce flori e mai bine de ales pt buchetul miresei în funcție de sezon? Ce flori sunt în topul preferințelor mireselor?
Nu cred că neapărat există un top al florilor, ci există un top al florilor alese de mirese, cred că există un top al florilor pe care miresele le regăsesc în social media și, bineînțeles, la ce mă refer aici este acea rețea de socializare pe care toate miresele o cunosc atât de bine, și anume Pinterest-ul. Dacă este să vedem într-adevăr listă cu florile pe sezoane, lista poate fi extrem de lungă și putem să le numim de la florile de primăvară, cum sunt florile de ranunculus, frezii, narcise, tot ce regăsim în zona asta de primăvară, după aceea mergem spre florile de vară, foarte colorate, m-aș duce spre florile de o culoare foarte abundentă, cum este roza, fucsia, gri-oranj, pentru că vara explodează în culoare și chiar am să fac o listă, pentru că este nevoie să conștientizezi că acestea sunt elementele pe care miresele nu prea le conștientizează, ideea de sezonalitate a florilor, adică miresele trebuie să știe că dacă ele își doresc bujori, acei bujori se găsesc în perioada de un final de aprilie până un final de iunie. După aceea, în toamnă sau în iarnă nu mai avem acces la acei bujori sau sunt de o calitate destul de proastă pentru că natura nu reușește într-adevăr să aducă acei bujori ca și în vară. Și atunci, este la fel de important să știm lucrul ăsta. De asemenea dacă vrem un buchet de lăcrămioare, acela este un buchet de primăvară și asta înseamnă că trebuie să luăm în considerare că nunta noastră pentru a vea un buchet de lacrămioare trebuie să fie în lunile de primăvară, nu în toamnă sau în iarnă, pentru că nu este cazul. La fel și în cazul florilor tomnatice, precum daliile, culori de toamnă, acele burgunduri, acele culori de cafea cu lapte, dar ca și varietăți: celosia, dalii, trandafirii cu forme de grădină, scabiosa, ranunculus, ș.m.d. După aceea, în partea de iarnă, acolo, bineînțeles, avem acces la trandafiri, la partea de flori cât mai rezistente și cât mai aproape de natură. Nu ne putem gândi la flori exuberante de vară în iarnă, dar putem foarte bine să ne gândim la mini roze, anemone, la lalele, lalelele mai timpurii, la zambile, la fel florile exotice pe care le găsim în toată perioada anului, cum sunt orhideele, cimbilium, strelitia, flori pe care le găsim tot timpul anului.
- Dacă mireasa dorește să-și facă singură buchetul de mireasă, ce flori categoric nu trebuie să folosească?
În primul rând, nu recomand ca miresele să-și facă singure buchetul. De ce? Pentru că sunt atât de multe de făcut, inclusiv, doar să fie mireasă. Să se trezească, să meargă la make up, să se aranjeze, plus toate tradițiile la care trebuie să ia parte ș.a.m.d. și florile sunt efemere. În special, dacă nu ai experiență de a lucra cu florile, atunci îți va lua 2-3 ore să realizezi un buchet cât de cât. S-ar putea ca acel buchet să nu iasă exact așa cum și-l dorește mireasa. De aceea, nu recomand niciodată ca miresele să-și realizeze singure propriul buchet de mireasă. Dar, dacă totuși țin la ideea asta de a realiza ele buchetul, să nu folosească flori de câmp, pentru că sunt extrem de efemere și nu sunt rezistente în buchete, să meargă pe variante mai sigure, cum sunt crizantemele, trandafirii, mini rozele, care totuși vin dintr-o florărie și sunt tratate pentru a fi mai rezistente. Dar încă o dată recomand mireselor să se bucure de ziua nunții lor și nu neapărat să-și mai ia pe cap un alt element, cum ar fi buchetul de mireasă și realizarea lui.
- Care sunt criteriile după care se alege buchetul de mireasă?
În primul rând, se alege după personalitatea miresei, după care se ține cont de: felul și stilul rochiei de mireasă, după aceea după felul în care este fizionomia feței, de felul în care este părul, culoarea părului etc. pentru că buchetul de mireasă trebuie să reprezinte o fațetă reală a miresei respective și atunci trebuie să facă parte din tot ce înseamnă mireasa în ziua respectivă, adică buchetul să fie armonios și proportional atât miresei, rochiei, să țină cont de rochia de mireasă, de felul în care este prins părul, de culoarea părului, de culoarea ochilor, de forma feței etc. Astea sunt criteriile după care se alege de fapt buchetul de mireasă. Bineînțeles, că de obicei miresele vin cu o fotografie, dar eu recomand să discute împreună cu floristul și să vadă de ce ar fi cel mai potrivit, ținând cont de toate elementele de care am povestit mai sus.
- De ce trebuie să țină cont miresele când aleg și care este perioada cea mai favorabilă dinainte de nuntă pentru a comanda buchetul miresei?
Cu cât mai repede, cu atât mai bine se face comanda buchetului, pentru că s-ar putea ca floristul să-și mai ia și alte comenzi în ziua respectivă și să nu mai fie disponibil, sau dacă chiar mai ia încă o comandă în ultimul moment să o facă în timp real și să se dedice sută la sută așa cum ar trebui să-și facă un plan din timp. Ar tebui să facă o comandă cu cel puțin 2-3 luni înainte, dacă nu, 6 luni – mi se pare o perioadă ideală –cu 6 luni înainte de nuntă să îți alegi floristul și poți deja să începeți să discutați planningul atât pentru aranjamentele din sală, cât și pentru buchet
- Care este investiția minimă pentru care o mireasă trebuie să aloce pentru buchetul ei?
Nu cunosc prețurile din Moldova, dar cu siguranță, în România, prețurile pentru buchetele de mireasă încep de la 300-400 RON și continuă în funcție de complexitate, de flori, de sezonalitatea florilor, de tehnica pe care trebuie să o execute floristul pentru acel buchet.
- Care a fost cel mai ingenios \ original buchet creat de dvs.?
Aici nu cred că a fost tocmai un buchet de mireasă, ci o pălărie care am creat-o pentru o mireasă, care a fost mai spectaculoasă decât buchetul în sine. A fost o pălărie creată pe structură, cu ceară, cu frunze uscate ș a. m.d., chiar dacă a fost o pălărie albă și a fost atât de apreciată și de mireasă și de invitații de la nuntă, încât mireasa nu și-a dat jos pălăria toată seara nunții. Mai departe a fost publicată fotografia cu mireasă și pălărie în diverse publicații cu mirese și floriști la nivel internațional. Așa că din punct de vedere al mireselor și al nunților cam acesta a fost buchetul de mireasă transformat în pălărie.
Într-un final, ce sfaturi ați recomanda viitoarelor mireselor?
Ceea ce recomand mireselor este, în primul rând, să înțeleagă că ziua nunții lor este de fapt un moment de bucurie și un moment de a transpune în realitate acea bucurie și trebuie să fie o zi în care să-și pună personalitatea în acele flori. Asta se întâmplă în momentul în care ai o relație de încredere ... este mai mult decât atunci când îți cumperi o rochie de mireasă. De ce? Fiindcă o rochie de mireasă – mergi la salon, o vezi, o probezi, îți place - o iei acasă, dar florile nu ai cum să le probezi și să semnezi contractul. Și atunci pentru a ajunge la cel mai bun rezultat, la cea mai ingenioasă nuntă din punct de vedere floral este important să-ți găsești un florist în care să ai încredere, cu care să poți să începi o discuție cu el cu câteva luni înainte, să vezi ce poate să facă și ce nu, să încerci să-i lași lui o parte din creativitate, să-l lași să zburde, fără să îl încorsetezi în anumite dorințe. Într-adevăr, este foarte important ce-și dorește mireasa și e important să vadă fotografii cât mai multe, mai multe modele de buchete, stiluri de aranjamente florale pe mese, dar pornind de la acele buchete, acele fotografii, să construiască ceva pentru personalitatea miresei împreună cu floristul, pentru că niciodată un florist nu va putea copia sută la sută un buchet după o poză. Atunci e bine de fapt să ne folosim de creativitatea și inventivitatea floriștilor.
Dvs. vă desfășurați activitatea în România, dacă veți primi vreo comandă din partea viitoarelor mirese din R. Moldova veți accepta colaborarea cu ele?
Absolut, în timpul pe care-l am și felul în care fac lucrurile, cu siguranță – DA.
Vă mulțumim mult pentru sfaturile și timpul acordate și sperăm ca am inspirat viitoarele mirese, vă dorim multă baftă și cliente mulțumite!

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook