Noutăți

Curiozități 12-03-2020 11366

Tradiții și obiceiuri la nuntă: de la colacii nașilor până la dezbrăcatul miresei (II)

Tradiții și obiceiuri la nuntă: de la colacii nașilor până la dezbrăcatul miresei (II)

Sperăm că ai savurat tradițiile pe care le-am enumerat în articolul trecut, iar în acest articol ți le prezentăm și pe celelalte. Unele dintre ele cu siguranță le cunoști sau le-ai văzut la nunți, altele dintre ele poate că te vor surprinde. Cert este că fiecare dintre aceste obiceiuri are un farmec aparte.

...

Primirea mirilor

Când aceștia ajung la restaurant sunt așteptați în fața ușii de către soacra mare. Aceasta îi va lega pe mire și pe mireasă cu un prosop mare. După unele obiceiuri, soacra mare îi hrănește cu ou fiert și miere și îi invită înăuntru în acordurile marșului nupțial, unde vor ciocni câte un pahar de șampanie.

...

...

Valsul miresei

Acest moment special reprezintă deschiderea petrecerii. După acest moment intră nașii pe ringul de dans, urmați de restul invitaților. În anumite zone se mai obișnuiește și dansul tatălui cu mireasă și al mamei cu mirele.

... ...

...

Colacii nașilor

Se pregătesc doi sau mai mulți colaci mari și se dau cadou nașilor în timpul nunții (se obișnuiește ca acest lucru să se facă mai aproape de finalul petrecerii sau a doua zi după nuntă). Numărul colacilor diferă, în funcție de regiune, însă în cele mai dese cazuri sunt doi la număr. Dacă mirii vor să dea colacii nașilor după tradiție, cei doi colaci trebuie să fie însoțiți de: 1 kg făină, 1 kg zahăr, 1 litru de vin, un cadou și 2 prosoape.

...

Tăierea tortului miresei

Mulți dintre invitați așteaptă anume acest moment, el fiind unul dintre cele mai preferate. Se consideră că tăierea tortului miresei este prima sarcină pe care mirii o fac împreună ca și familie. Prima bucată este cea a tinerilor însurăței, care mănâncă din aceiași farfurie, acest obicei simbolizând legarea destinelor și unitatea cuplului atât la bine,cât și la greu.

... ...

Aruncarea buchetului

Acesta este cel mai iubit obicei de către domnișoarele de onoare, fetele tinere. Astfel se adună toate fetele nemăritate. Mireasa stând cu spatele către acestea va arunca buchetul.  Se spune că cea care va prinde buchetul se va mărita în curând. Norocoasa pleacă cu buchetul acasă.

...

...

Aruncarea jartelei

Dacă mireasa aruncă buchetul, atunci mirele aruncă jartela. Mirele va scoate jarteaua de pe piciorul miresei și o va arunca stând cu spatele la grupul de băieți neînsurați. Se spune că cel care o va prinde se va însura în curând.

... ...

Dezbrăcatul miresei

Nașa va înlocui voalul miresei cu o eșarfă, un batic sau un accesoriu prins în păr. Acest obicei reprezintă trecerea miresei de la fată la femeie măritată. Voalul va fi prins în părul unei fete nemăritate, de cele mai multe ori cea care a prins și buchetul.

... ...

Chiar dacă nu îți dorești ca nunta să fie în totalitate în stil tradițional, practic nu ai cum să nu urmezi măcar două dintre aceste obiceiuri. Indiferent de acest lucru, îți dorim ca nunta ta să fie exact așa precum o visezi, iar pentru ca acest lucru să fie ușor de realizat poți apela la moderatori de-a dreptul buni, care te ajută să pui la punct toate detaliile ce țin de felul în care decurge petrecerea: Natalia Trofim, Veronica Suceveanu, Tatiana Maslincova, Ana Danilcenco, Constantin Bălan. 

Sabi

Autor

Sabi Rafa

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!