Noutăți

Organizare Nuntă 20-09-2013 5063

Obiceiuri actuale de nuntă din Moldova

Obiceiuri actuale de nuntă din Moldova

Din cele mai vechi timpuri s-au păstrat cu stricteţe tradiţiile şi obiceiurile de nuntă. Epoca contemporană a suferit o multitudine de schimbări, odată cu avansarea noilor tehnologii şi nivelului de dezvoltare materială şi spirituală a societăţii. Schimbări majore au suferit şi obiceiurile de nuntă, în zilele noastre puţini sunt cei care mai trag cu ochiul la tradiţii, fiecare pereche doreşte ca cel mai special eveniment din viaţa lor să fie cât mai inedit şi spectaculos. Totodată se exercită o deosebită atenţie mijloacelor financiareale ale mirilor.

luna de miere

Printre cele mai noi tradiţii moldoveneşti sunt cele împrumutate din tradiţiile altor popoare. Tinerii au un alt comportament şi alte obiceiuri. Obişnuiesc sa se cunoască şi să convieţuiasca altfel, faţă de ultimii 100 de ani. Printre aceste deprinderi se numără:

Cum fac cunoştinţă viitorii miri

Noile invenţii au unit milioane de suflete singure. Tot mai multe perechi se cunosc în mediul virtual şi internet. Romanticele scrisori din trecut au fost înlocuite cu mesajele pe reţelele de socializare. La baza iubirii stă comunicarea.

Propunerea de a se căsători

În vremurile noastre nu se mai obişnuieşte ca cel care propune cererea de căsătorie să fie bărbatul. Femeile au şi ele acest privilegiu. Majoritatea mirilor locuiesc un timp împreună înainte de a se căsători, poate şi mai mulţi ani de zile, cel care vine primul cu propunerea încearcă să o afişeze într-un mod cât mai deosebit.

Anunţarea părinţilor despre căsătorie

Viitorul mire face cunoştinţă cu viitorii socri, acelaşi lucru îl realizează şi mireasa. Părinţii nu se mai împotrivesc precum o făceau strămoşii noştri, primul şi ultimul cuvânt îl are de spus doar cuplu tănăr. În aceeaşi ambianţă plăcută se cunosc şi viitorii cuscri. Împreună fac planurile de nuntă.

Petrecerea miresei

Acest obicei a luat amploare în ultimii ani, fiind considerat de import. Presupusa petrecere este organizată de prietenele şi vornicelele miresei, în cinstea acesteia. În timpul reuniunii se dansează mult, se serveşte şi se invită, la alegere, un stripteuz exclusiv pentru fete.

Petrecerea burlacilor

Este un obicei compatibil cu cel al petrecerii miresei şi este organizat de prietenii mirelui. Semnifică renunţarea la burlăcie. Trebuie să aibă loc cu câteva zile înaintea nunţii, de regulă într-un bar, cameră de hotel sau în apartamentul unuia dintre prieteni şi trebuie condimentată cu multa bautură si neaparat o stripteusă.

În timpul nunţii

Mai întâi de toate mirii se cunună, după care se înscriu şi înainte de marele eveniment se plimbă prin oraş şi se pozează. Toate cuplurile doresc cât mai mult să impresioneze şi să lase invitaţii fără suflare.

Aruncarea buchetului

O alta tradiţie împrumutată. Mireasa se întoarce cu spatele la grupul de fete tinere, nemăritate, şi aruncă la întamplare buchetul. Fata care-l prinde este cea care se va mărita prima. Unele tradiţii spun că se va marita în acelaşi an.

Aruncarea jartierei

S-a inventat şi pentru burlaci un obicei preluat din străinătate. Mirele are misiunea de a scoate cu dinţii jartiera de pe piciorul miresei după care o aruncă spre burlacii care stau aliniaţi în spatele lui. Ca şi în cazul buchetului, cel care prinde jartiera va fi urmatorul care se va căsători.

Luna de miere

Bugetul mic al moldovenilor nu le permite să se distreze pentru o perioadă mai îndelungată de vacanţă după cununie, puţini sunt cei care reuşesc să dedice timp lunii de miere. Pentru marea majoriatate luna de miere reprezintă cele mai fericite zile de apoi alături de aleasa (alesul) inimii sale.

În acest articol am enumerat doar câteva momente ce ţin de viaţa cuplului înainte şi în timpul nunţii, obiceiuri care nu se regăseau la strămoşii noştri. Până la urmă fiecare îşi împlineşte visul şi parcurge cel mai spectaculos eveniment din viaţă -nunta- în funcţie de convingerile sale, fiecare cuplu alege ce tradiţii să respecte, în funcţie de cât de apropiaţi se simt de obiceiurile respective.

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!