Meniu
Noutăți
De ce NU este obligatoriu să îți iei nași pentru cununia religioasă?

Căsătoria religioasă este un eveniment spiritual în care doi tineri primesc binecuvântarea lui Dumnezeu, iar mirii fac un legământ de a fi împreună la bine şi la rău. Nașii sunt considerați părinții spirituali ai tinerei perechi și martorii căsătoriei.
Totuși, naşii de cununie au doar o semnificaţie simbolică şi nu sunt obligatorii. Este mai mult un obicei local, iar în Rusia şi Grecia nu există naşi la nuntă. Vă puteţi cununa şi fără naşi, afirmă mulți preoți.
„Tradiţia este doar la români şi moldoveni. Tradiţia în sine este frumoasă, a pornit de la aceea că tinerii aveau nevoie de un cuplu căsătorit care să-i îndrume şi să-i înveţe în spiritul familiei creştine. Din pacate a degradat şi a devenit o tradiţie nesănătoasă.
Biserica cunună mirii şi fără naşi. Taina cununiei are efect doar asupra mirilor. Preotul pune cununiile fără naşi, prezenţa lor este simbolică.”, susţine preotul Vasile Ciobanu de la biserica Sf. Nicolae din satul Costeşti, Ialoveni, într-un interviu pentru adevărul.md.
Preotul Ioan Porcescu a spus într-un interviu pentru portalul știrilocale.md, după ce a oficiat cununia a doi tineri frumoşi şi cuminţi, care şi-au jurat credinţă doar în faţa altarului şi a lui Dumnezeu, fără nași:
„Consider că nu este o regulă obligatorie să ai naşi, doar în aceste momente îl rugăm pe Domnul să le fie martor şi, desigur, duhovnicul. Dacă tinerii consideră că sunt maturi, că vor merge alături în viaţă, nu au nevoie de alte persoane care să îi îndrume pe drumul lor sau nu au reuşit să îşi găsească o pereche de naşi, atunci de ce să nu respectăm taina cununiei în Casa Domnului?”, explică slujitorul bisericii.
Tot mai multe cupluri aleg să nu respecte tradiția veche de a-și alege o pereche care să le fie nași.
DE CE? Pentru că vârsta medie la prima căsătorie este în creștere, astfel, la aproximativ 26 de ani, majoritatea cuplurilor sunt suficient de mature pentru a lua decizii, a-și aranja viața de familie de sine stătător și nu mai au nevoie de îndrumarea unei alte perechi.
Tradițional și conform credinței ortodoxe, nașii aveau următoarele îndatoriri față de finii lor:
- să le dea sfaturi creştineşti și să-i viziteze regulat;
- să-i îndrume permanent pe calea credinţei, a bisericii şi a bunei rînduieli creştineşti;
- să le dea cărți sfinte de citit;
- să-i împace cînd se ivesc neînţelegeri;
- să-i povăţuiască întotdeauna cum trebuie să se comporte în casă, pe cale, în societate, la locul de muncă, faţă de părinţi şi, mai ales, să-i îndemne să nască şi să aibă un bun duhovnic.
Multe dintre aceste îndatori și-au pierdut din relevanță în zilele noastre, iar cuplurile sunt independente și autodidacte.
Iată și părerea unui cuplu care a ales să renunțe la această tradiție:
„Nu am dorit neapărat să avem naşi. Important este că ne iubim, ne respectăm şi vrem să mergem pe drumul vieţii împreună. Prezenţa naşilor am considerat că este doar o simplă formalitate”, spune Serghei Mazuric din Ungheni.
“Duhovnicul familiei ne-a spus că se va informa la rândul său, va citi literatura de profil, după care ne va spune, dacă este posibilă o cununie fără naşi. Peste câteva zile ne-a telefonat şi ne-a spus că nu încălcăm nicio taină a Sfintei Biserici”, explică Carolina Mazuric.
Dacă vă puteți lipsi de nași la ceremonia căsătoriei religioase, atunci certificatul de căsătorie civilă, verighetele, două lumânări din ceară de albine, doi colaci şi o sticlă cu vin sunt obligatorii, conform preoților.
Voi ce părere aveți? Cu sau fără nași la nuntă?

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook