Noutăți

Organizare Nuntă 16-02-2021 737

Contractul prenupțial - Ce? Când și De ce este obligătriu să ai un contract prenupțial

Contractul prenupțial - Ce? Când și De ce este obligătriu să ai un contract prenupțial

Căsătoria este un eveniment frumos, dar nimeni nu este asigurat de riscul unui divorț, ce poate fi mai trist decat un divorț? Faptul că nu vei avea nici un drept asupra bunurilor în care ați investit voi doi.  Dacă s-a ajuns la acest punct, fii sigură că lui nu ii mai pasă nici de tine, nici de starea ta materială. Pentru a evita aceste consecințe neplăcute ai nevoie de un contract prenupțial. 

Conform statisticilor aproape fiecare a doua căsătorie în Republica Moldova duce la divorț

 

Ce este un contract prenupțial? 

Contractul prenupțial, în termeni juridici numit convenție matrimonială, este un document prin care viitorii soți aleg cum vor fi împărțite bunurile dobândite în timpul căsătoriei, în cazul unui divorț. De regulă bunurile se împart 50/50.

 

Când se încheie un contract prenupțial?

Contractul matrimonial poate fi încheiat pînă la înregistrarea căsătoriei sau, în orice moment, în timpul căsătoriei. Contractul matrimonial, încheiat pînă la înregistrarea căsătoriei intră în vigoare la data înregistrării acesteia. Contractul matrimonial se încheie în formă scrisă şi este obligatoriu să fie autentificat notarial.

...

Pe lângă împărțirea buburile, în contractul prenupțial se discută următoarele contexte:

  • Pensia alimentară care se plătește când cei doi au copii;
  • Distribuirea bunurilor în cazul recăsătorii unuia dintre soți;
  • Datoriile părților în cazului unui credit;
  • Cota din cotele partenerului ( în cazul unui business deținut de către unul dintre soți).

 

Ce facem cu bunurile dobândite înainte de căsătorie?

Un lucru pe care trebuie să îl țină minte toată lumea este că bunurile pe care le-am obținut înainte de înregistrarea căsătoriei rămân bunurile noastre individuale ( casa, automobilele, aurul, contul din bancă, diamantele, etc.). Singura excepție fiind dacă în timpul căsătoriei i se aduc modificări substanțiale bunului prin care se ridică valoarea acestuia, atunci în caz de divorț sunt șanse mari să fie considerat un bun comun și se împarte la doi.

 

Încetarea contractului matrimonial

Clauzele contractului matrimonial se sting din momentul încetării căsătoriei, cu excepţia celor care au fost stipulate pentru perioada de după încetarea căsătoriei. 

Tot odată la cererea unuia dintre soţi sau autorităţii tutelare, instanţa judecătorească este în drept să declare nulitatea,totală sau parţială, a contractului matrimonial dacă acesta conţine clauze care lezează drepturile şi interesele unuia dintre soţi, ale copiilor minori ori ale altor persoane ocrotite prin lege.

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!