Noutăți

Ghidul Miresei 14-08-2019 1778

33 de pași cum să te pregătești de nuntă în regim de urgență

33 de pași cum să te pregătești de nuntă în regim de urgență

Pregătirile pentru nuntă chiar sunt complicate. Tot ce ține de organizare acestui eveniment poate face diferența între o petrecere memorabilă și un eșec de zile mari: de la vârtejul de emoții ce te copleșesc până la toate detaliile și aspectele practice. Atunci când mai ești și presat de timp, riști să uiți de vreun aspect foarte important. Majoritatea cuplurilor își planifică marele eveniment pe parcursul unui an sau chiar mai mult, dar viața bate filmul – uneori, ești nevoit să te adaptezi unei perioade mult mai scurte de timp. Dacă trebuie să te pregătești de nuntă în regim de urgență, iată câteva sfaturi utile, împărțite, logic, în 3 etape mari:

 • Etapa I (la câteva luni înainte de nuntă):

Primul lucru pe care să îl faci este să stabilești o dată aproximativă. Ulterior, faci un plan al nunții. Trebuie să decizi dacă serbarea va fi în aceeași zi cu înregistrarea civilă și cununia.

Ai clarificat din start aceste lucruri? Acum hai la treabă, pentru că timpul se scurge repede și ai putea să nu le reușești pe toate!

Acestea sunt câteva lucruri importante care vor influența derularea nunții:

 1. Bugetul pe care îl ai
 2. Data nunții
 3. Stilul și tematica nunții
 4. Numărul de invitați

În afară de aceste detalii, trebuie să atragi atenție la:

 1. Repartizarea bugetului

Prețurile variază mult când este vorba de organizarea unui eveniment de acest gen. Încearcă să optimizezi bugetul, alegând prioritățile: ce contează mai mult pentru tine? Pe ce ești gata să cheltui cei mai mulți bani? Pentru cineva contează enorm cum va arăta sala de nuntă, altcineva preferă să investească într-o călătorie, unde va face și sesiunea foto de nuntă, altcineva pune accent pe decor și pe persoanele responsabile de entertainment (moderator, operatorii de sunet, dansatori). Nu uita să lași un buget rezervă pentru situații neașteptate.

 1. Compară doar prețurile finale și alege opțiunile de care ai cu adevărat nevoie

Un lucru destul de important este și regiunea în care dorești să îți organizezi nunta, pentru că mulți din invitații tăi ar putea întâlni dificultăți cu transportul, iar tu va trebui să cauți o soluție pentru ele. Unele săli de nunți au servicii adiționale – decor din partea casei sau candy bar, unele au parteneri ce oferă prețuri avantajoase. Nu uita să clarifici aceste aspecte.

 1. Rezervarea sălii de nuntă

Fă-ți o listă clară de preferințe pe care le ai fața de sala de nuntă, ce culori trebuie să persiste, în ce stil trebuie să fie amenajată, ce număr de invitați ar trebui să poată găzdui, evident, și meniul contează mult. Ar trebui să te informezi bine despre cum se setează prețul - acest lucru este important în prevenirea unor neclarități la achitarea finală, pentru că ar putea fi vorba de plăți suplimentare despre care nu ți s-a spus sau cărora nu le-ai dat importanță. Unele restaurante pentru nunți indică un preț atractiv, la care ulterior se adaugă costuri aparte pentru servicii suplimentare.

...

 1. Rezervarea muzicii

Atunci când știi unde se va desfășura nunta ta, cunoști stilul ceremoniei, la sigur poți alege și o echipă de profesioniști care îți vor face seara mai interesantă. Invitații tăi sunt tineri și activi, preferă să danseze pe muzică mai modernă? Atunci alege un DJ. Îți dorești o nuntă în stil tradițional, cu multă muzică moldovenească, invitații tăi să danseze hore și sârbe moldovenești? Atunci cu siguranță trebuie să alegi o formație care va cânta muzică live.

 1. Rezervarea serviciilor foto/video

Amintirile frumoase trebuie să fie imortalizate calitativ, acest lucru îl putem vedea în pozele și filmulețele video prezentate în portofoliile specialiștilor. Echipa de fotografi, pe lângă expertiză, mai trebuie să posede și un spirit creativ, pentru ca fotografiile să fie captivante. Există și un trend în ultima vreme – cuplurile aleg o destinație specială pentru poze.

 1. Moderator

Cât de frumos și de interesant va fi programatul nunții depinde mult de moderator. Acesta, pe lângă o dicție exemplară, trebuie sa aibă și o bună capacitate de adaptare la situații neașteptate. Un moderator flexibil ar putea momentan schimba scenariul în așa fel, încât invitați să fie activi și dornici de distracții.

 1. Rochia de mireasă, costumul mirelui și accesoriile

Din fericire, există multe opțiuni, atunci când e vorba de hainele pentru nuntă. Notează-ți din start: de unde vor fi cumpărate hainele: din saloanele locale sau de peste hotare? Vrei o rochie de mireasă/un costum de mire la comandă sau mass-market? Printre accesoriile indispensabile se numără, desigur, buchetul miresei și voalul, cartea pentru oaspeți, coșul pentru bani, invitațiile și mărturiile.

 1. Makeup/coafură

Foarte important pentru mireasă este și machiajul: să nu se deterioreze pe parcursul serii, să te avantajeze. Evident că profesioniștii sunt în mare căutare, de aceea este important să faci rezervarea din timp, ba chiar să-i faci o vizită de probă, înainte de eveniment.

...

 1. Decor

Un decor armonios transformă sărbătoarea în una memorabilă. Decorul poate fi oferit de către sala de nunți sau poate fi ales de către miri. Un decor din flori vii va atrage, cu siguranță, privirile, dar este și mai costisitor. Un decor din flori artificiale este, în schimb, o soluție sigură și ieftină.

 1. Dansatori

Dansul țiganilor, dansul oriental sau dansul darurilor - orice ai alege, ai nevoie de o echipă profesionistă, care să încingă atmosfera.

 1. Anunțarea invitaților

S-ar putea ca o parte dintre cei pe care îi vei invita să nu te poată bucura cu prezența și acest lucru este perfect normal, dar trebuie să te asiguri că știi cine va veni, până la urmă. Încearcă să discuți cu fiecare invitat în parte. Numărul de participanți contează pentru organizare.

 1. Alegerea nașilor

Vrei să ai nași care să te îndrume în viață? De obicei, atunci când este aleasă data nunții, se știe și cine vor fi nănașii. Tot ce rămâne este să mergeți împreună cu partenerul/partenera la ei în vizită, ca să le cereți binecuvântarea.

...

 1. Închirierea mijlocului de transport

Este în vogă să ai un transport special, dacă îți dorești o nuntă ca în filme. De la clasica limuzină în stil retro, la o trăsură cu cai sau cu motociclete... de ce nu?

 1. Localul pentru cununie

Cununia o poți face atât în ziua nunții, cât și pe urmă. Trebuie să vezi dacă în acea zi duhovnicul vostru este liber.

 1. Locul înscrierii

Asigură-te că și la starea civilă este posibilă înregistrarea în ziua nunții. Mai nou, poți opta pentru oficializarea uniunii și în altă parte decât la oficiul stării civile, dar pentru aceasta vei avea nevoie de o planificare mai detaliată.

...

 1. Transport pentru invitați

Dacă alegi o sală de nunți în afara orașului, cel mai probabil, va fi nevoie să și organizezi transportul pentru invitați. Acest serviciu presupune ceva efort, dar așa te vei asigura că oaspeții au confortul maximal.

 • Etapa II (la 2-3 luni înainte de nuntă):

Această etapă constă în organizarea în detaliu a fiecărui serviciu necesar bunei desfășurări a evenimentului.

Ai deja un plan schițat. Acum va trebui să ai grijă că poți bifa ca fiind pregătite:

 1. Lista participanților și repartizarea invitațiilor.
 2. Hainele
 3. Fixarea exactă a programului și crearea unui plan al zilei, în detaliu.
 4. Meniul
 5. Buchetele
 6. Darurile
 7. Comandarea colacilor/tortului/dulciurilor.
 8. Discuția finală cu nașii.
 • Etapa III (7 zile până la eveniment):

În ultima săptămână înainte de nuntă verifici toate rezervările și vezi dacă nu ai uitat nimic.

 1. La sală se face achitarea, cu un meniu stabilit, cu băuturile comandate și cu un program cunoscut.
 2. Se contactează toți invitații și este informată administrația sălii despre numărul exact de participanți.
 3. Confirmi rezervările:
 • Makeup/ coafură
 • Limuzină
 • Muzica
 • Moderator
 • Dansatori
 • Nașii
 1. Este important să măsori încă o dată hainele, pentru a te asigura că ți se potrivesc perfect, atât ție, cât și partenerului/partenerei.
 2. Nu uita să te distrezi în ziua nunții tale!
logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!