Noutăți

Povești adevărate 21-12-2018 1496

„Restaurantul rezervat ne-a anunțat cu 4 luni înainte de nuntă că sala nu mai este disponibilă.” Interviu cu mireasa Daniela Beșliu-Jomir

„Restaurantul rezervat ne-a anunțat cu 4 luni înainte de nuntă că sala nu mai este disponibilă.” Interviu cu mireasa Daniela Beșliu-Jomir

Cine poate oferi cele mai bune recomandări viitoarelor mirese dacă nu tot o mireasă, care nu demult a trecut prin aventura de a-și organiza propria nuntă?! Azi, eroina rubricii „Povești adevărate” este Daniela Beșliu-Jomir, care anul acesta, pe 27 mai, și-a unit destinul cu cel al iubitului ei.

... 1. Cum te-a cerut iubitul tău în căsătorie?

Când m-a cerut în căsătorie, noi deja aveam 4 ani de când ne întâlneam. Am făcut cunoștință încă pe holurile universității și scopul nostru a fost nu atât să ne căsătorim, cât să realizăm ceva în doi și să facem o nuntă după propriile noastre dorințe. A fost un moment foarte intim, pentru că eram doar noi doi, acasă, într-o atmosferă absolut obișnuită. Pur și simplu a venit cu un buchet de flori, cu inelul - deși credeam că sunt destul de pregătită pentru momentul ăsta, totuși câteva lacrimi s-au strecurat.

...

... 2. Ce ați început să planificați imediat după logodnă?

Îndată după logodnă nu am planificat nimic, pentru că nunta am jucat-o abia peste 2 ani și jumătate, pe care i-am rezervat pentru a aduna suma de bani necesară pentru nuntă. Din start ne-am promis că n-o să luăm bani de la părinți și n-o să-i punem la cheltuială pentru lucrurile pe care le vrem noi – și ne-am ținut de cuvânt. În 2 ani și jumătate am reușit să punem deoparte banii necesari și, chiar dacă pare un timp suficient pentru planificare, noi abia cu 10 luni înainte de nuntă am început planificările adevărate.

Atunci când am mers să alegem localul – cu asta am început – ni se spunea că n-o să găsim un restaurant disponibil. Și, într-adevăr, după selecția riguroasă făcută, pentru că nu-mi doream o sală încărcată, ci una foarte simplă, am ales un local pentru 80 de invitați – așa planificam noi.

Noi am făcut totul într-o zi – cununia civilă și cea religioasă, nunta propriu-zisă, dar nu am simțit că a fost o zi stresantă, pentru că am renunțat la multe lucruri pe care le fac mirii de obicei. Doar sesiunea foto cu noi doi am lăsat-o pe altă zi, pentru că n-am vrut să ne grăbim. Am făcut din nou machiajul, coafura, dar totul a fost simplu și lejer.

...

Fiind agnostică, pentru noi cununia nu a fost cea mai importantă parte a zilei. De fapt, mai degrabă au insistat părinții și am făcut-o pentru ei. Nu am mers la catedrală sau la o biserică specială, ci la biserica cea mai apropiată de casă. Nunta am început-o la 4 și am menționat că vrem ca toți să vină la timp, ceea ce ne-a reușit, pentru că lumea a fost punctuală.

Știu că majoritatea mireselor se trezesc foarte devreme ca să reușească să facă tot, da eu m-am trezit foarte lejer, pe la 8, machiajul și coafura mi-au luat 2 ore, cu tot cu drum. Din start m-am programat să nu reacționez la lucrurile care nu merg după plan și de aceea nimic nu a reușit să-mi strice dispoziția sau să mă îngrijoreze. 

... 3. A fost nunta ta așa cum ți-ai dorit-o?

Aș fi preferat să merg într-o vacanță undeva peste ocean, dar pentru că părinții totuși au vrut să ne vadă mire și mireasă, am hotărât să facem și asta. Deși planificam din start o nuntă de 80 de persoane, restaurantul la care am rezervat sala ne-a anunțat cu 4 luni înainte că nu vor putea să ne acorde spațiul rezervat și ne-au propus o sală mai mare, dar care nu era pe placul nostru.

...

De aceea, am căutat alt local, l-am găsit, dar a trebuit să ne extindem bugetul. Probabil, dacă m-aș întoarce, aș fi optat din start pentru a doua sală, care a fost așa cum mi-am dorit-o, cu cea mai bună deservire.

... 4. Câți invitați ați avut până la urmă?

Au fost circa 160, inclusiv copii. Atât eu, cât și soțul meu suntem din familii mari, numeroase, și nu am vrut să excludem pe nimeni. Avem noroc de niște nași foarte moderni, care nu au insistat și ne-au acceptat punctul de vedere. Nu a existat oastea nașului sau a socrilor și nici împărțirea „cine pe cine cheamă”, dar au fost oameni cu care ne cunoaștem, cu care am interacționat și alături de care ne-am simțit bine. Cam jumătate din invitați au fost din partea noastră, apropiați ca vîrstă, și cam câte un sfert din partea părinților.

... 5. Și cum a fost petrecerea de nuntă propriu-zisă?

...

Nunta a început cu momentul la care eu am ținut cel mai mult – cununia civilă (înscrierea), care a avut loc la sală. Când cineva mă întreba de nuntă, eu mă gândeam anume la acest moment, nu la dans sau altceva. Un obicei de care am vrut să scap, dar nu mi-a reușit, a fost întâmpinatul oaspeților. Ulterior am urcat în sală, fără podul de flori sau marș, moderatorul anunțînd, pur și simplu, venirea noastră, iar dansatorii fâcând câteva figuri.

Noi am împărțit nunta în 3 mese pentru că așa ni s-a părut că va fi mai comod pentru oaspeți, ca să nu existe spațiul acesta lung între mese. Multe mirese spun că nu au reușit să mănânce la propria nuntă – eu nu am avut așa ceva, eu m-am așezat la masă și am mîncat, pentru că dacă n-o făceam, n-aș fi avut forțe să continui.

Un moment foarte emoționat a fost când mama a adus colacul miresei și mi l-a înmânat. A fost vesel, mai ales că am avut și invitați străini și am inclus câteva obiceiuri care, credem noi, le-ar fi putut părea interesante. Apropo, tortul, care a fost format din 5 torturi mai mici separate, l-am împărțit cu alte două cupluri: cu socrii, care tot în ziua aia împlineau 34 de ani de căsătorie, și cu verișoara mea care în mai a făcut 10 ani de căsătorie.

...

Evident, am discutat cu părinții ce includem și, ca să nu fie neînțelegeri, i-am rugat să aleagă câte un obicei de fiecare și atât. Am ciocnit paharele cu toți invitații, pentru că trebuie să acorzi atenție fiecăruia.

Nu am făcut dezbrăcatul miresei, nu am făcut mare tam-tam din tăiatul tortului. Am optat pentru un band și muzică 80% modernă, care a combinat muzica populară cu rockul. Eu nu sunt un mare fan al muzicii populare și am ales doar câteva hore și sârbe. Am optat pentru mai multă muzică dansantă, modernă, hituri cunoscute de toți. 

...

... 6. Pe ce poți să economisești la nuntă, după părerea ta?

Nu obișnuiesc să-mi impun opinia, pentru că înțeleg că fiecare are priorități diferite. Respectiv, pornind din convingerile mele, aș recomanda să se economisească pe lucrurile inutile care sunt fițe. Gen, lumînări desenate, chestii individualizate, invitații câte 30 de lei bucata, pe care oamenii de obicei le aruncă. Noi am făcut singuri invitațiile, cu textul nostru, scoase la printer și am dat pe ele doar 200 de lei. Chiar și atunci când am întrebat nașii dacă vor să ne fie nași, am făcut asta cu o lună înainte de nuntă, foarte subtil, fără colaci, pentru că nu am vrut să-i punem într-o situație neplăcută și nu i-am pus să ne cumpere cine știe ce daruri sau să adune bani. Din start am fost pe aceeași lungime de undă și ne-am înțeles reciproc.

... 7. În ce merită, totuși, să investești?

Noi am investit în foto/video, pentru că asta rămâne în timp. Și în muzică, pentru că dacă muzica nu e bună, atmosfera are de suferit. Până la urmă nu contează așa mult rochia de mireasă, costumul mirelui sau inelele. Noi am punctat aceste elemente, plus localul, deși a fost mai multă mâncare decât era nevoie, dar așa e la noi, nu există local cu mai puțină mâncare. Noi am luat cele mai simple verighete, așa cum au părinții noștri. Și rochia de mireasă nu m-a costat o avere, nu a trebuit să umblu undeva departe după ea sau să probez zeci de rochii – a fost a șasea rochie probată, foarte simplă, așa că și pe ea am economisit. Am ales altă rochie, mai ușoară, pentru cununie, care nu era de brand și m-a costat puțin, pentru că rochia pentru nuntă era destul de grea. Noi am economisit și pe decor, optând pentru flori, și nu am avut candelabre sau decoruri complicate.

...

Acum, dacă m-aș întoarce, aș omite dansatorii. Cu tot respectul pentru munca lor, dar cred că în mare parte nu este nevoie. Dacă ai două persoane care pot să danseze bine și cu care te poți înțelege ce e nevoie să facă, cred că se poate și fără. Pentru că noi a trebuit să-i împingem din cînd în cînd și s-au implicat foarte puțin.

... 8. Ce ai sfătui sau le-ai recomanda viitoarelor mirese?

Să nu se axeze prea mult pe ziua nunții, cheltuind foarte și foarte mulți bani pe lucruri inutile. Ideea nu e că trebuie să uimești oaspeții, ci că asta e seara lor, a mirilor, că nu sunt importante lucrurile fițoase, impuse de societate. Să facă un pas în spate, să decidă care sunt lucrurile cu adevărat importante pentru ei și să se axeze pe ceea ce vor într-adevăr să facă.

...

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!