Noutăți

Povești adevărate 27-10-2017 23735

„Cu două săptămâni înainte de nuntă am rămas fără restaurant”. Interviu cu Alina Ciobanu, wedding planner

„Cu două săptămâni înainte de nuntă am rămas fără restaurant”. Interviu cu Alina Ciobanu, wedding planner

Alina Ciobanu este un organizator de nunți cu multă experiență și zeci de nunți organizate atât în Moldova, cât și în România. Alina este o persoană extrem de sinceră, astfel, ne-a povestit deschis despre cum și-a organizat nunta când încă nu era wedding planner și ce sfaturi are pentru viitorii miri și mirese.

Ți-ai organizat singură nunta ori ai apelat la un alt organizator de nunți?

Unsprezece ani în urmă, când am făcut eu nunta, nu prea erau wedding planners, sau, erau puțini și costisitori. Din acest motiv, mi-am organizat singură nunta, cu ajutorul soțului și al părinților. Organizarea nunții a durat în jur de trei luni, evident, a ieșit cu peripeții.

Poză de la nunta Alinei Ciobanu

 

Ce peripeții ai avut în legătură cu nunta?

Pe atunci, prestatorii nu ofereau contracte, totul se făcea în bază de recipisă și ni s-a întâmplat că am rămas fără restaurant cu două săptămâni înainte de nuntă pentru că șeful localului a avut chef să organizeze o petrecere în ziua nunții noastre. Pe el nu-l interesa că noi avem data stabilită, că am negociat deja cu toți prestatorii, pur și simplu ne-a propus altă zi, ceea ce nu era posibil. Totuși, în două zile am găsit alt restaurant și am mers înainte.

Cum te-ai simțit în timpul nunții tale? Ai fost relaxată sau ai stat cu ochii-n patru pe tot parcursul evenimentului?

Eu am fost mireasa-albină care am fost implicată în tot și mi-am impus punctul de vedere în toate aspectele legate de nuntă.

...

 

Care a fost cel mai mare stres când ai fost mireasă?

În dimineața nunții nu mi-a venit vornicica. Am telefonat-o și mi-a spus că are un examen, din acest motiv nu poate să vină dimineața. Mai apoi, aceasta a închis telefonul și nu a mai venit la nuntă. Colacul de salvare a fost sora soțului meu și mă bucur mult că așa s-a întâmplat fiindcă a făcut multă veselie la nuntă.

...

 

A fost mai greu să organizezi propria nuntă decât pe a altora? De ce?

Nu cred, din motiv că atunci când mi-am organizat propria nuntă am făcut-o cu multe emoții, a fost o nuntă de suflet. Acum, când organizez o nuntă, implic partea rațională, totul se face pe etape, după multă cercetare, după bugete concret stabilite. De când am început să organizez nunți, fac totul după niște studii pe care le am în spate și care mă ghidează. Acum mă strădui mereu să vin cu idei noi, să introduc inovații, să nu repet aceleași concepte.

Care e prima întrebare pe ce o pui tinerilor când se adresează la tine?

Prima întrebare este: „Pentru ce aveți nevoie de nuntă? Care este scopul vostru?”. Și uite de la acest scop pornește totul. Unii îmi spun că fac nuntă fiindcă se iubesc, alții spun direct: „Vrem să câștigăm niște bani”. Apoi vorbim și despre buget, el fiind foarte important, în dependență de buget urmează să propun categoriile de restaurante, la ce prestatori vom apela, etc.

Știm că o nuntă începe cu planificare, dar cu ce se finalizează?

Cu un invitat care umblă după tine și te roagă să-i faci un selfie (râde). De fapt, îmi place foarte mult când la sfârșitul nunții vin la mine nu mirii, ci părinții lor și îmi spun „mulțumesc”. Atunci simt că, uite, evenimentul într-adevăr a fost un succes. În acele momente nu-mi mai pasă că e 5 dimineața, că sunt obosită, că trebuie să am grijă ca darurile să ajungă acasă, de nimic.

...

 

Cât de greu e să lucrezi de dimineață până dimineața la o nuntă?

Eu sunt printre persoanele care vine prima la restaurant și sunt ultima care pleacă de acolo pentru că am grijă ca toate echipele să plece exact așa cum au venit și să nu uite nimic. Este obositor, dar cafeaua își spune cuvântul. Atunci când faci ceva din plăcere, nu prea simți oboseala. Însă după un sezon plin de evenimente, simți greutatea tuturor nopților nedormite, sănătatea îți dă de știre.

După părerea ta, ce lipsește nunților din Republica Moldova?

Simplitatea. Probabil acesta e cuvântul care l-aș scoate în evidență. În munca mea, încerc să mă țin stric de concept și idee, să nu mergem cu nunta dintr-o extremă în alta. Mulți miri și mirese pot să-și aleagă un restaurant de categoria a doua și să ia o echipă artistică foarte costisitoare sau un serviciu foto-video foarte costisitor. Sunt niște extreme care nu se pupă una cu alta. Când organizezi evenimentul, totul trebuie să fie din aceeași categorie. La fel se procedează și cu invitații. Dacă majoritatea oaspeților sunt din zona rurală, fă și nunta în sat sau după un concept mai simplu. Dar la noi, mirii în primul rând se gândesc că trebuie să aleagă un restaurant foarte frumos, unde este multă mâncare, dar nu se gândesc la concept, nu se gândesc că decorul pe care-l vor nu se potrivește cu restaurantul ales, etc.

Cu experiența pe care o ai  acum, dacă ți-ai organiza încă o dată nunta, ce ai schimba?

Acum, dacă m-aș întoarce cu 10 ani în urmă, aș face o nuntă mică, cu vreo 50 de invitați, să vină doar cei mai apropiați oameni. Ne-am aduna în jurul unui rug, cu niște plapume, aș invita un band care să cânte la chitare, aș ieși din tipare. Moldovei îi lipsesc nunțile de suflet.

Anul acesta am organizat o nuntă foarte mică, cu puțini invitați, dar probabil a fost nunta anului! Oaspeții s-au simțit foarte bine, au venit doar cei mai apropiați oameni. Cel mai mult mi-a plăcut că nu s-a pus accent pe faptul ca restaurantul să fie cel mai frumos, că mâncarea să fie cea mai aleasă, nu s-a pus accent pe decor, ci pe distracție și miri. Asta vrem să facem  în 2018: să punem mai mult accent pe miri, pe povestea lor de dragoste.

...

 

După ce se stabilește data nunții, care e cel mai important lucru care trebuie să îl facă mirii?

După ce a fost stabilită data nunții, cel mai important lucru este reuniunea de familie. Mulți miri fac greșeala de a stabili data nunții, rezervă restaurantul și serviciile foto-video, dar nu fac întâlnirea cu părinții. Eu insist să se facă asta și nu din motiv că părinții trebuie să se cunoască, ci pentru a comunica părinților data nunții și să-i întrebi: cum vedeți nunta noastră? Pe cine planificați să invitați? Trebuie să se discute multe momente în comun, altfel, apar probleme pe parcurs. Doar după asta, se stabilește conceptul evenimentului, apoi se alege restaurantul. Uneori, mai întâi trebuie să iei decizia de căsătorie, să discuți cu părinții, se găsești restaurantul și, în dependență de acești factori de influență să stabilești data nunții.

Ce sfaturi dai viitoarelor mirese în legătură cu organizarea nunții?

  • În primul rând, dau sfaturi soacrelor: iubiți-vă nurorile, pentru că ele sunt cele care vă vor aduce băieții acasă. 
  • Al doilea sfat e pentru mirese: faceți nunta pe care v-o doriți și faceți o nuntă care va reflecta personalitatea voastră și nu dorințele sau mofturile cuiva. Nunta trebuie să vorbească despre voi doi. În ziua nunții, lăsați stresul la o parte și fiți fericiți. Ar fi bine să apelați la un organizator de nunți sau, cel puțin, dacă nu vă permiteți unul, măcar în ziua nunții luați un coordonator de eveniment. Acest om va fi cel care va gestiona tot spatele evenimentului, iar voi nu veți avea griji.
  • Al treilea sfat e pentru invitați: distrați-vă!

Un ultim gând, o nuntă de succes e o nuntă bine organizată, iar organizarea nu începe din impuls ci se începe cu o cercetare și planificare minuțioasă. Trebuie să știți de unde porniți și unde vreți să ajungeți.

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!