Noutăți

Cuplu și sex 28-01-2019 2379

Cununia legată, dezlegarea ei și viața de cuplu: ce spune preotul Maxim Melinti

Cununia legată, dezlegarea ei și viața de cuplu: ce spune preotul Maxim Melinti

Preotul paroh Maxim Melinti abordează deseori tema căsătoriei și a regulilor bisericești, încercând să le explice enoriașilor. Recent, acesta a publicat pe pagina sa de facebook o postare în care vorbește „Despre cununie și superstiții legate de nuntă!”. Iată ce spune preotul:

1. „Nu te poți cununa – legată îți este cununia!” Dacă, din anumite motive, o fată sau un băiat nu pot să se căsătorească, aceasta nu înseamnă că „cununia este legată” – ăstea sunt „basme băbești”. De aceea nu trebuie de umblat pe la descântătoare și pseudo-călugări pentru a „dezlega cununia” sau „blestemul”. Rugați pe Dumnezeu să vă trimită pe cel/cea unic/ă, schimbați mediul în care petreceți timpul, schimbați anturajul, modul de viață și cu siguranță veți avea parte de un viitor reușit.
2. Pentru a conduce automobilul învățăm 3 luni, iar pentru a conduce viața de familie – ba! Mult timp ne preocupă alegerea rochiei, inelelor, localului, muzicanților. Însă timp pentru pregătirea morală, psihologică și juridică nu există. Fapt pentru care avem un număr mare de divorțuri, violență domestică, copii abandonați etc. Este foarte important ca înainte de cununie, preotul să facă cunoștință cu tinerii în cadrul orelor de catehizare/învățare, să le vorbească despre importanța căsătoriei, despre problemele cu care pot să se întâlnească aceștia, riscuri și pericole. În practică se întâmplă invers, preotul vede pentru prima dată tinerii însurăței în fața altarului deja la cununie, și, poate ultima oară.
...
5. „Cine calcă primul pe covor în biserică la cununie – acela va fi stăpân în casă”. Iarăși o poveste populară căreia nu putem și nici nu trebuie să-i dăm mare importanță. Eu recomand tinerilor să-L pună în fruntea casei pe Dumnezeu! Iar peste ceva timp veți avea alt „stăpân” în casă – copilul dvs., și el, la rândul lui, vă va conduce pe voi, el vă va spune când să dormiți, când să mâncați, cum să vă îmbrăcați.
6. „Nu ai nași de cununie – nu te poți cununa”. Tradiția de a avea nași de cununie este pur locală și se practică doar în Republica Moldova și România. Alte țări ortodoxe au așa-numiți martori, care nu au o funcție specială și o importanță majoră la nuntă. În mod normal, noi ar trebui să acordăm atenție sporită nașilor de botez, căci anume ei ar trebui să fie o pereche de creștini exemplari, iar nu „99 de cumetri”, cum se practică tot mai des. De aceea, dacă tinerii nu pot găsi o pereche de nași de cununie, asta nu trebuie să-i oprească de a se căsători și de a se cununa. Contează intenția bună a tinerilor, dorința de a trăi în dragoste și fidelitate la infinit. Un alt obicei, care a pătruns în spațiul nostru, și anume de a avea 2 perechi de nași la cununie – este lipsit de logică morală și creștină.”

Restul postării o puteți vedea AICI

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!