Blog

Organizare Nuntă 12-02-2018 517

Contract cu fotograful de nuntă: de ce să-l semnezi și pentru ce situații îți oferă protecție?

Contract cu fotograful de nuntă: de ce să-l semnezi și pentru ce situații îți oferă protecție?

Este oare important ca fotograful pe care îl alegi pentru nunta ta să lucreze pe baza unui contract? Nu e suficient să te întâlneşti cu el ca să te asiguri că e de încredere? Mihai Zaharia este un fotograf profesionist de nuntă din România cu peste 11 ani experiență în acest domeniu, iar el a scris pe blogul său despre acest subiect.

 

Sfatul lui este să căutați un fotograf care lucrează legal şi pe bază de contract scris, semnat de ambele părţi. De ce? Vă propunem să citiți ce are spus și să vă faceți propriile concluzii:

 

...  Contractul este o garanţie a seriozităţii

În primul rând, contractul oferă ambelor părţi (atât ţie, cât şi fotografului) siguranţa seriozităţii intenţiei de a colabora. Atât timp cât aveţi un contract semnat, poţi fi sigur că fotograful nu va merge să fotografieze un alt eveniment, ci se va prezenta la nunta ta.

Pe de altă parte, fotograful este sigur că tu nu te vei răzgândi în privinţa sa. De obicei furnizorii de nuntă sunt angajaţi cu foarte mult timp (chiar şi mai mult de un an) înainte de eveniment. Însă la fel de neplăcut ar fi şi pentru fotograf să afle că tu ai angajat un alt fotograf şi ai uitat să îl anunţi. Prezenţa unui contract elimină din start aceste situaţii neplăcute.

 

...  Clauze pentru situaţii neplăcute şi neprevăzute

Desigur, există oricând posibilitatea să se întâmple evenimente neprevăzute care să împiedice fotograful să fie prezent la nunta ta (de exemplu o boală gravă). Aşa cum se pot întâmpla evenimente neplăcute sau neprevăzute care să te determine pe tine să amâni sau chiar să anulezi nunta.

Contractul pe care îl ai cu fotograful ar trebui să specifice foarte clar ce se întâmplă în aceste situaţii. De exemplu, dacă fotograful nu poate fi prezent la evenimentul tău datorită unei situaţii neprevăzute, cel mai probabil se va angaja prin contract să îţi trimită un înlocuitor. Adică un alt fotograf cu un stil similar cu al său care să îţi documenteze evenimentul.

 ...

 

...  Contractul ca garanţie pentru plata avansului

Majoritatea fotografilor solicită un avans pentru rezervarea datei. Avansul este foarte important – atât pentru tine cât şi pentru fotograf. Contractul pe care îl semnați reprezintă, pe lângă factura fiscală, o garanţie pentru această plată. Vei ști că fotograful nu va „fugi“ cu banii voștri.

 

...  Contractul conţine toţi termenii colaborării 

În contractul pe care îl vei semna cu fotograful nunții tale sunt specificaţi toţi termenii colaborării voastre. Desigur, puteţi discuta toate acestea şi la o întâlnire directă, şi telefonic sau pe e-mail. Dar există riscul să omiteţi anumite aspecte, care vor rămâne nelămurite.

De asemenea, există riscul ca în timp să uitaţi ceea ce aţi discutat, mai ales dacă discuţia nu s-a purtat în scris. Un alt risc este acela ca, din cauza unor exprimări ambigue, unul dintre voi să nu înţeleagă foarte clar la ce se referă celălalt, deci să se ivească neînţelegeri. Toate aceste riscuri sunt eliminate de prezenţa unui contract scris.

 

BONUS: Flexibilitatea clauzelor din contract

Referitor la contractul pe care îl vei semna cu fotograful tău, acesta este relativ flexibil și poți discuta cu el înainte de a semna ce aspecte din contract nu ţi se par întru totul acceptabile. Unele clauze din contract ar putea fi schimbate.

Totuşi fii pregătit(ă) să arăţi aceeaşi flexibilitate pe care o pretinzi. Dacă vei solicita schimbarea unei clauze din contract în beneficiul tău, te poţi aştepta ca fotograful să îţi solicite să modificaţi o altă clauză, pentru a echilibra balanţa.

 

... 

Un ultim sfat este să nu semnezi un contract cu ale cărui clauze nu eşti în totalitate de acord, cu ideea că îl vei ruga pe fotograf după nuntă să facă ceva care contravine acelor clauze.

De exemplu: poate nu eşti de acord ca fotograful să publice imaginile de la evenimentul vostru, dar contractul îi conferă acest drept. Discută cu fotograful tău în ce condiții îţi poate acorda confidenţialitatea imaginilor. Nu ar fi corect să îi ceri după eveniment să nu publice fotografiile. Orice modificare de acest tip îi aduce fotografului un prejudiciu (direct sau indirect) şi este firesc să fie compensat.

 

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!