Noutăți

Modă 05-06-2018 2379

O măsură precisă a eleganței vestimentare - interviu cu directorul Sandro Livv, Alexandru Cornițel.

O măsură precisă a eleganței vestimentare - interviu cu directorul Sandro Livv, Alexandru Cornițel.

...În interviul de azi, l-am luat la descusut pe Alexandru Cornițel, director și designer la Sandro Livv, unul din cele mai șic magazine made-to-measure din Chișinău. "E un stereotip să crezi că costumele sunt incomode", spune Alexandru. "Dacă mărimea e corectă, o să te simți foarte bine în el. Dacă e foarte cald, poți opta pentru o vestă sau un sacou fără căptușeală, care respiră foarte bine." Vezi mai jos mai multe secrete din fashion și nu doar. 

... 1. Cum a apărut ideea deschiderii unui magazin de costume masculine rafinate, cusute la comandă, în Chișinău?

Ideea a apărut din necesitate, însă mult timp credeam că nu e momentul oportun. Și atunci când detaliile de producere au fost exact așa cum voiam noi, am hotărât că e momentul să-l deschidem și la Chișinău, să bucurăm bărbații de aici. În iunie împlinim un an.

... 2. Prin ce iese în evidență linia vestimentară Sandro Livv?

Chiar dacă dăm culoare ținutelor noastre, încercăm cât mai mult să menținem stilul clasic. Nu ne abatem foarte tare de la el, pentru că este cel corect. Alegem țesături frumoase, ca să putem conferi personalitate costumului și accesoriilor. Chiar și la pantofi folosim diverse culori, dar, iarăși, menținem forma și caracteristicile ținutei clasice.

...

... 3. Care sunt elementele de bază ale unei afaceri de succes?

Mereu zic că trebuie să ai un produs bun și să încerci să faci ca lumea să afle de el. Noi ne promovăm pe rețelele de socializare și la prezentări de modă: este vorba despre audiențe diferite, evident. Pe rețelele sociale nu încercăm să promovăm un produs, ci mai degrabă un concept, să arătăm o ținută corect făcută. 

Avem și câteva proiecte, de unde vom face clipuri video și poze cum încercăm să îmbrăcăm corect bărbații de la noi, în funcție de domeniul lor de activitate, cu ținute diferite, dar corect asortate.

... 4. Ce înseamnă un costum masculin bine croit pentru un bărbat?

Înseamnă totul. Deseori, oamenii întreabă ce tendințe sunt anul ăsta sau anul viitor, dar tendințele nu se schimbă foarte mult, mai ales la costumele pentru bărbați. Contează ca el să stea bine pe tine, să fie făcut dintr-o țesătură bună și să se potrivească cu domeniul tău de activitate. 

...

... 5. Cât de complicat este să învățați publicul din Moldova să aleagă costume elegante, croite exact pe siluetă?

Devine din ce în ce mai ușor, comparativ cu 3-5 ani în urmă, când trebuia să le explici multor oameni care este diferența dintre un costum făcut în serie și unul made to measure, cusut exact pe el. Acum clienții știu aceste detalii și e mai simplu să le explici de ce au nevoie.

Un costum croit pe un om anumit i se va potrivi perfect, în timp ce unul de serie trebuie modificat, ajustat, pentru a se potrivit cât de cât pe siluetă. Un costum made to measure are altă construcție interioară – detalii tehnice, care nu se văd cu ochiul liber, iar un sacou are o viață mai lungă. În plus, îți alegi singur țesătura din cataloage, unde există peste 5000 de feluri, pentru a-l personaliza la maximum. Fiecare corp are anumite particularități, pe care le poți lua în considerare doar cu o haină croită anume pentru el.

... 6. De unde vine pasiunea dumneavoastră pentru design?

E în mine de foarte mult timp și vine încă din copilărie. Eram pretențios la pantofi. Pe atunci, nu prea găseai multe modele și am început să-mi împlinesc pofta abia când am ieșit din țară - acolo am reușit să-mi cumpăr ce-mi doresc și am acum produc ce-mi doresc.

Dar producerea a început nu de la pantofi, ci de la accesorii, apoi a continuat cu costumele, pantofii și restul. Totul este produs sub marca noastră, cu designul nostru.

...

... 7. Cine vă inspiră în domeniul fashion și design?

Nu sunt persoane foarte cunoscute, dar, de multe ori, ei creează totul. Există și festivalul de modă masculină din Florența, unde vin bărbații cei mai bine îmbrăcați și lumea se uită la ei și-i admiră. De acolo pornește tot stilul și tendințele anului, ei dau tonul, măcar că nu se discută mult în mass-media. Ei nu poartă haine de serie, ci lucruri făcute exclusiv pentru ei. Cele mai îndrăznețe combinații acolo le vezi, dar, totodată, se păstrează corectitudinea stilului.

Când vine la noi un patron al unei companii, de multe ori cere un costum negru sau albastru închis, standart. Dar tot așa se îmbracă și subordonații lui. Iar noi încercăm să-i propunem o țesătură care te va pune în valoare cel mai bine. De exemplu, țesătura în dungi se consideră demodată, dar e foarte greșit. Ea e una care-ți dă foarte multă personalitate, mai ales pentru că nu oricine se decide s-o poarte.

Greșelile vestimentare au început, probabil, odată cu producția în serie a hainelor, cu lucruri care se produc foarte rapid. Dar nu poți face un costum calitativ într-o oră.

... 8. Cum alegeți echipa cu care lucrați? 

Îi alegem pe cei mai buni – cei mai buni producători de țesătură, care sunt în top-10, alegem cea mai bună mătase – cea de Como. Costumele propriu-zise sunt cusute de afaceri de familie ale unor croitori italieni, numite sartorii, care au măcar 50 de ani de experiență în domeniu. Ceea ce facem nu este producție în serie, de 500-1000 de exemplare, dar în maximum 6-7 exemplare.

...

... 9. Ce calități trebuie să aibă un asistent personal, în căutarea căruia sunteți acum?

Un asistent personal la Sandro Livv trebuie să poată schimba stilul unui om, pentru că la noi vin clienți care vor să facă această schimbare și au nevoie de sfaturile unui specialist. De multe ori, se poartă hainele haotic – se greșește, de exemplu, cu mărimile, se aleg mărimi mai mici, mai mari. O chestie importantă este ca asistentul personal să cunoască aproape totul despre modă, iar restul îl învățăm noi.

În afară de cunoașterea stilului și regulilor de bază, a regulilor de comportament, este nevoie să fie versat și în alte domenii, să poți discuta cu el despre hobby-uri, despre călătorii, să aibă skilluri de comunicare. Să nu gândească stereotipic, să aibă viziuni largi.

... 10. Cum trebuie un mire să-și aleagă costumul pentru nuntă?

În primul rând, după stilul nunții – depinde foarte mult dacă o face la natură, unde poți alege ceva smart-casual și poți experimenta mai mult, sau într-un restaurant elegant, unde se cere un smoking. A doua regulă este să se asorteze rochiei miresei și nu mă refer aici la culoare, nu e nevoie ca cravata să fie în ton cu accesoriile miresei. E vorba doar de stil, texturi.

...

... 11. Ați putea să enumerați câteva reguli de bază în moda clasică masculină?

Dacă luăm domeniul business, unde se poartă cel mai mult costumele – purtăm ziua albastru și gri, iar seara negru sau alte culori. Încercăm să respectăm dress-code-ul evenimentului cât mai mult – nu venim în blugi dacă se cere o ținută black tie. Suntem întrebați și cum asortăm cravata la costum, dar e foarte simplu: dacă purtăm ziua gri și albastru, merg practic toate culorile, dar trebuie să fim atenți la textura accesoriilor și la cea a costumului. Dacă avem, de pildă, un costum în dungi sau carouri – alegem o cravată cu textură simplă.

Lungimea pantalonului e altă greșeală – pantalonul trebuie să atingă pantoful și să facă o singură cută în față – așa e perfect. Lungimea mânecii este alt aspect important – facem să se vadă manșeta cămășii 1-2 cm. E importantă respectarea proporțiilor ca să vedem corect forma și trăsăturile corpului.

Referitor la pantofi, îi asortăm cu costumul și centura, nu purtăm pantofii de lac ziua. Nu e chiar corect să purtăm pantofi negri la costume colorate - excepție fac pantofii cu textură interesantă, cum ar fi reptilă, iar pantofii din piele întoarsă sunt mai potriviți costumelor smart-casual.

logo

Nu rata cele mai noi postări de pe Marry.md Te invităm să ne dai un LIKE pe pagina noastră de Facebook

Marry-tă-te cu noi!